Egbert Streuer is de succesvolste Nederlandse motorcoureur ooit. "Ik had nooit gedacht dat het zo zou gaan leven. Ik vond het heel normaal wat ik deed", zegt de nuchtere Drent in een terugblik op zijn carrière.

Met twee man op een motor, met een snelheid van meer dan 270 kilometer per uur: dat zijn zijspanraces, de klasse waarin Streuer jarenlang uitblinkt. Hij als coureur op de motor, met een van zijn vaste 'bakkenist' ernaast. Zijn grootste successen haalt hij met Bernard Schnieders, later rijdt Harry Hofsteenge naast Streuer mee.

Boek en tentoonstelling

Zijspanraces worden in de jaren 70 steeds populairder en beleven in de jaren 80 hun hoogtepunt. De races worden live uitgezonden en zorgen gegarandeerd voor volle tribunes. Egbert Streuer uit Drenthe is de held van het moment. Reden voor het Drents Museum om een expositie te openen over de succesvolste Nederlandse coureur ooit. Harry Tupan, directeur van het museum, omschrijft Streuer als een 'hele grote man'. "Hij was de belangrijkste wegracecoureur en heeft alle prijzen gewonnen. Iconisch in het motorlandschap."

De Drent zelf blijft er nuchter onder, maar toch kriebelt het racen toch nog wel een beetje bij de inmiddels 65-jarige coureur. "Ik had nooit gedacht dat het zo zou gaan leven. Ik heb dat vroeger nooit begrepen. Ik vond het heel normaal wat ik deed. Als ik nu weer op een motor zit, krijg ik er toch weer zin in. Vooral de kampioenschapsfeesten waren mooi."

"Ik had nooit gedacht dat het zo zou gaan leven." Egbert Streuer blikt terug op zijn zijspancarrière.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.