De Formule 1 keert terug naar Zandvoort. In de badplaats overheerst vandaag vooral een feeststemming, maar niet iedereen deelt dat gevoel. Er zijn zorgen over geluidsoverlast, het milieu en de enorme logistieke operatie die er bij komt kijken.

De Formule 1 mag dan neerstrijken in Zandvoort, de race heeft ook grote gevolgen voor buurtgemeenten zoals Bloemendaal, Overveen en Haarlem. De twee voornaamste toegangswegen naar Zandvoort en het circuit lopen dwars door de verschillende buurtgemeenten. Naar verwachting komen er in een weekend tijd ongeveer 150.000 tot 200.000 bezoekers op het evenement af. Ook moet er zeker 2.000 ton aan materialen worden aangevoerd. De infrastructuur was vanaf het begin een heikel punt en het zal een enorme logistieke operatie worden om dit te laten slagen. Volgens critici is het zelfs onmogelijk.

Fietsen naar Formule 1

Onderzoeker Menno de Pater is optimistisch over de organisatie van het evenement. De Pater deed namens onderzoeksbureau Decisio een haalbaarheidsonderzoek in opdracht voor Gemeente Zandvoort en concludeerde dat de organisatie haalbaar is. "Je gebruikt dan pendelbussen, de trein, hotels die op fietsafstand zitten, er zijn genoeg mogelijkheden om de stroom die kant op te krijgen", zegt De Pater.

De Pater suggereert een kaartverkoopsysteem dat is gekoppeld aan verkeersstromen. Een toegangskaart voor het circuit wordt dan samen verkocht met een parkeerplaats, een treinticket of een kaartje voor de pendelbus. Zo houd je als organisatie aan de voorkant controle op de grote mensenstromen.

Zandvoort staat te een enorme opdracht te wachten door de komst van de Formule 1. Daar spreken we over met Willem de Boer, sporteconoom verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Snel uitgevoerd

Sporteconoom Willem de Boer vindt dat wel erg optimistisch gesteld. "Het onderzoek hiernaar is al twee jaar geleden redelijk snel uitgevoerd en is geen serieus haalbaarheidsonderzoek." De Boer deed eerder onderzoek naar andere grote sportevenementen in Nederland, zoals de Giro in Apeldoorn en ziet de nodige obstakels voor de Formule 1 in Zandvoort. "Als je het positief bekijkt valt het wellicht creatief op te lossen, maar je hebt alle mogelijkheden nodig. Het is echt een experiment."

Lees ook

Gemeente trekt portemonnee

De gemeente Zandvoort steekt 4 miljoen euro in maatregelen om de terugkeer van de Formule 1 - voor het eerst sinds 1985 - mogelijk te maken. De helft van dit bedrag zou worden gestoken in een verkeersplan dat er voor moet zorgen dat het circuit bereikbaar blijft. De gemeenten Overveen en Bloemendaal legden eerder al de eis op tafel dat bezoekers uitsluitend per openbaar vervoer naar het circuit mogen reizen.

Tijdens de officiële persconferentie van het evenement werden veel vragen gesteld over precies dit punt. De burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer, benadrukte daar dat er met alle scenario's rekening wordt gehouden. "De trein is er een van, bussen is een ander een de derde optie is fietsen. Nederland is een fietsland en daar gaan we het verschil maken. Dat kan hier bij uitstek. Je hebt een aantal opties om het anders te doen. De hele metropool is op fietsafstand bereikbaar."

Formule 1 terug naar Nederland, maar nog geen oplossing voor logistiek in Zandvoort

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.