In je pyjama, met je ontbijt half op, de eerste werkmails beantwoorden. Dat is voor veel thuiswerkende Nederlanders de realiteit sinds maart. Zijn thuiswerkers beter en productiever gaan werken? De juiste kleding op het juiste moment, maakt de man.

Dat casual kleding je minder goed laat presteren en je minder scherp maakt, beweert imagodeskundige Sascha Bertus. Zij is auteur van het boek Verpak je Succes!. Haar uitspraak baseert ze op onderzoek, zegt ze. En dat lijkt te kloppen, denken deskundigen.

Juiste kleding bij omstandigheden

Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht verwacht dat kleding die past bij de omstandigheden waarin je je bevindt de prestaties verbeteren. "Als je bijvoorbeeld creatief moet nadeken, bijvoorbeeld op een heidag, kan het heel goed zijn om je casual te kleden. En wanneer je gewend bent om je scherpe maatpak aan te trekken naar werk en dat helpt om scherpe beslissingen te nemen, kan dat weer beter zijn."

Je kledingkeuze brengt je volgens Van den Bos in een bepaalde mindset. "Het ligt aan de psychologische processen die worden getriggerd door de kleding en de precieze taak die voorgeschoteld wordt."

Omgeving ook belangrijk

Maar ook je omgeving speelt mee, volgens Van den Bos: "Als je veel thuis werkt, is het belangrijk dat je een bepaalde plek hebt waar je je helemaal kunt concentreren op je werk. Als je 's avonds op de iPad nog even je werkemail bekijkt, terwijl je ook aan het Netflixen bent, reageer je veel minder scherp op je e-mails." Kledingkeuze kan je prestaties beïnvloeden, maar ook de omgeving speelt mee.

Nette kleding kan je stimuleren om netter te zijn, denkt hoogleraar Paul van Lange van de Vrije Universiteit: "Als ik denk aan nette kleding, kan het zomaar zo zijn dat ik wat preciezer word en me netter ga gedragen."

Lees ook

Veel meer factoren

Maar ook hoe anderen je zien, kan invloed hebben: "Kleding en wat je uitstraalt, hebben een belangrijke invloed op hoe anderen je zien. Dat betekent ook dat verwachtingen daarop gebaseerd kunnen zijn. Stel dat je in hele nette kleding binnenkomt, dan kan het zijn dat mensen dat zien als status. 'Dat is een persoon die zorgvuldig is', denken ze dan. Dan kan het zo zijn dat mensen jou meer ruimte geven, dan wanneer je daar heel casual aankomt", zegt Van Lange.

Maar heeft nette kleding nu echt invloed op je prestaties? Ja, maar casual kleding ook. Het gaat erom dat je de juiste kleding aanhebt bij de juiste handeling. Dus heb je altijd nette kleding aan naar je werk, doe die dan ook aan als je thuis gaat werken. Belangrijk detail is wel dat bij een goede prestatie nog veel meer factoren meespelen. Zoveel invloed heeft in je pyjama zitten nu ook weer niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.