't Heerlijk Sinterklaasavondje is bijna gekomen, maar corona zet een dikke streep door de vieringen zoals we die gewend zijn. Toch laten we ons niet zomaar uit het veld slaan. Lootjes werden nog steeds getrokken en er zijn creatieve oplossingen bedacht. 

Hoewel de animo voor het vieren van Sinterklaas tot 3 weken terug een stuk minder leek te zijn dan afgelopen jaren, lijkt daar nu geen sprake meer van. Op een van de grootste online aanbieders van het trekken van lootjes, lootjestrekken.nl, staat de teller van het aantal gebruikers op dit moment op twee miljoen. Mede-oprichter Arjan Kuiper ziet dat mensen toch veel behoefte hebben om een leuke sint- en straks ook kerstviering te organiseren.

Terughoudend

"Het is absoluut zo dat het trekken van lootjes via onze website dit jaar later op gang kwam dan normaal", vertelt Kuiper. Het dalen van het aantal besmettingen leek voor een ommekeer te zorgen. Sinds half november lag het aantal gebruikers weer op het niveau van vorig jaar. "Mensen vinden alsnog een manier om de feestdagen met elkaar te vieren."

Hoe groot de groep is die er dit jaar voor kiest om Sinterklaas digitaal te vieren, kan Kuiper niet precies zeggen. Maar opvallend waren de vele digitaal-gerelateerde vragen die via hun website binnenstroomden. "Mensen vroegen zich bijvoorbeeld af of wij iets konden verzinnen waardoor het anoniem versturen van gedichten mogelijk werd", vertelt Kuiper. "Daar zijn wij mee aan de slag gegaan en sinds maandag bieden wij deze optie." Er werd direct enorm veel gebruik van gemaakt.

Inloggen via Zoom

Sinterklaas een jaartje overslaan kan ook 'echt niet' voor de families van Gerie Hordijk (34) en Johanneke Werner (46). Gerie komt al zolang ze zich kan herinneren met haar familie op 5 december samen om gedichten voor te lezen en surprises en cadeaus uit te pakken. Dit jaar pakt ze het vanwege corona anders aan. "Nu vormen we met de gezinnen van mijn drie zussen en mijn moeder in totaal vier teams en loggen in via Zoom; daar lezen we de gedichten aan elkaar voor."

"Ik vind het leuk dat we toch nog op deze manier Sinterklaas vieren, want je hebt elkaar al zo weinig gezien dit jaar", vertelt Gerie. "Het is alleen logistiek misschien wat onhandiger." Ieder brengt zijn of haar cadeaus namelijk naar de schuur van een van de zussen en haalt daar ook hun eigen presentjes op. "Het scheelt dat we gelukkig dicht bij elkaar wonen."

Lees ook

'We gaan gewoon digitaal'

De afstand is precies het probleem waar de familie van Johanneke mee worstelt. Zelf woont ze net onder Brussel, haar ene zus in Hamburg en haar ouders en andere zus in Den Haag. "Samenkomen was dit jaar alleen al vanwege het reizen geen optie, maar we vinden Sinterklaas wel te belangrijk om niet te vieren", zegt ze. "Juist dit jaar. Dus we dachten: we gaan gewoon digitaal!"

Met haar ouders, schoonmoeder en de gezinnen van twee zussen komen ze op 5 december via Zoom samen om gedichten aan elkaar voor te lezen. "Juist die gedichten zijn leuk, daar zit bij ons altijd lekker veel humor en pesterijtjes in. Dat kan prima via Zoom." Het versturen van de cadeaus bleek wel een uitdaging. "Winkels deden soms moeilijk met het factuuradres, omdat een cadeau bijvoorbeeld van België naar Duitsland moest. Maar dat is geen onoverkomelijk probleem."

Versturen van cadeaus

Bij meer Nederlanders blijkt het versturen en ontvangen van cadeaus dit jaar een heikel punt. Uit onderzoek van lootjestrekken.nl onder duizend gebruikers blijkt 55 procent van hen te verwachten dat hun online aankopen vanwege corona later aan zullen komen. Een deel (35 procent) heeft daar rekening mee gehouden en heeft de cadeaus daarom eerder verstuurd.

Voor de viering met de schoonfamilie van Gerie is dan ook besloten om de cadeaus dit keer helemaal achterwege te laten. De afstand is daarvoor iets te groot, want de ouders van haar man wonen in Zweden. "Het is even niet anders." Toch heeft de familie van Gerie en ook die van Johanneke er veel zin in. "Sinterklaas is nu eenmaal te leuk om niet te vieren!"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.