De coalitie wil honderden miljoenen extra coronasteun beschikbaar maken voor bedrijven. Ook voor de horeca. Maar wat kroegbaas en lijsstrekker van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig beter lijkt: met een goed plan komen, zodat de horeca snel open kan.

Het plan van de partijen is dat bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, 85 procent van hun vaste lasten vergoed kunnen krijgen. "Ik ben ondernemer en de steun is er voor mij pas als het op de rekening staat", reageert Van Dantzig op de plannen van de coalitie.

Proeftuin van Jetten

Van Dantzig roept Koninklijke Horeca Nederland en alle horecaondernemers op om met elkaar om tafel te gaan en met een heel goed plan te komen om vanaf het nieuwe jaar weer open te kunnen. Zelf heeft hij die plannen paraat: "We zouden bijvoorbeeld met reserveringen opengaan, al het personeel 2 of 3 keer per week testen, een maximaal aantal gasten per vierkante meter toestaan, of niet elke dag open zijn om reisbewegingen te beperken. Dat soort dingen."

Rob Jetten van D66 zei vanmorgen dat hij graag een proeftuin wil voor de horeca en ook wil experimenteren met het openen van de horeca. "Ik ben blij dat hij die proeftuinen lanceerde", reageert partijgenoot Van Dantzig. Toch liet minister van Economische Zaken Eric Wiebes al weten niks voor het plan van Jetten te voelen. "Hij zet er een streep doorheen, maar ondertussen is het onacceptabel om tegen de branche te zeggen dat er geen perspectief is."

Kroegbaas in Amsterdam-Zuid en D66 Amsterdam fractievoorzitter Reinier van Dantzig
Bron: ANP
Kroegbaas in Amsterdam-Zuid en D66 Amsterdam fractievoorzitter Reinier van Dantzig

Horeca-eigenaren willen 17 januari open

Steeds meer horeca-eigenaren zeggen op 17 januari open te gaan, of het nu mag of niet. Van Dantzig heeft er begrip voor, maar denkt dat het beter is om plannen met elkaar te maken zodat het ook mág.

"Black Friday was natuurlijk een zwarte dag. Om die winkelstraten vol te zien. Toen heb ik zelf een kleine traan gelaten. Het water staat ons aan de lippen. Maar laten we de komende 2 weken met een heel goed plan komen zodat we in januari open kunnen. Dan zetten we de overheid klem", roept hij bedrijven op.

Lees ook

Extra hypotheek

Van Dantzig wil samen met andere horeca-ondernemers de overheid en klanten overtuigen dat het veilig kan. Maar ondertussen heeft hij zijn personeel laten weten dat zijn zaak in Amsterdam-Zuid waarschijnlijk niet voor 1 februari of 1 maart open gaat. "Het is op dit moment echt bloeden." Hij heeft door de crisis een extra hypotheek op zijn huis moeten nemen.

Hij hoopt dan ook dat er de komende 2 weken een goed plan door de horecabranche naar buiten gebracht kan worden, zodat bedrijven in het nieuwe jaar weer gasten kunnen ontvangen.

Kroegbaas en fractievoorzitter van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.