De PvdA heeft de lijn omhoog gevonden en is weer herkenbaar op de 'echte' PvdA-thema's, vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Het vertrouwen in de partij is weer terug."

Gijs van Dijk tuurt in de verte. "Kijk, daar begint een deel van de Waddenzee en de Noordzee. En nog iets verder ligt de Razende Bol, een zandplaat die langzaam richting Texel beweegt. Daar liggen veel zeehonden op, die krijgen nu jongen. Dit heet de Hors, een goed bewaakt geheim van Texel."

Weg van Den Haag

Na een week hectiek in Den Haag keert Gijs van Dijk ieder weekend terug naar Texel, het eiland waar hij woont. "Een gouden moment", vindt hij. "Een prachtig gebied waar je eindeloos overheen kan lopen om tot die bezinning te komen."

"Er gebeurt echt iets in je hoofd als ik hier de boot op stap. Dan raakt dat intensieve Haagse gevoel heel snel weg. Je bent voortdurend 'aan', je maakt lange dagen. Dan is het goed om terug te schakelen naar dat lagere tempo waar je even om je heen kijkt. Om even stil te staan bij de natuur. Je komt weer even terug bij jezelf", zegt hij. "Het is gewoon thuiskomen."

Gijs van Dijk laat politiek verslaggever Emile Vaessen zijn geliefde Texel zien. Elke vrijdag na een hectische week in de Tweede Kamer keert hij terug naar het Waddeneiland.

Geen politiek spel

Het was een druk politiek jaar voor Van Dijk. Voor de PvdA voert hij onder andere het woord over Sociale Zaken en was betrokken bij het pensioenakkoord. Na 9 jaar onderhandelen sloten de sociale partners (onder wie de werkgevers- en werknemersbonden) in juni een nieuw pensioenakkoord. Van Dijk is blij dat het is gelukt. Volgens hem zijn grote kortingen op de pensioenen nu voorkomen en is er een goede regeling getroffen voor de zware beroepen.

"We hadden als oppositiepartij er een politiek spel van kunnen maken, maar dat hebben we niet gedaan. Zo zitten we als PvdA niet in de oppositie. We willen ons verhaal laten horen en waar we kunnen kabinetsbeleid beter maken. En met de pensioenen moest dat ook echt. Wij vonden dat we als PvdA, nadat de onderhandelingen in november 2018 waren stukgelopen, de verantwoordelijkheid hadden om te zorgen dat er een betere deal zou komen."

We hebben de lijn omhoog weer gevonden. We zien ook dat het vertrouwen in de partij weer terugkomt.

Lijn omhoog

De PvdA lijkt het enorme verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 te boven zijn gekomen. De partij leed toen een historisch verlies en verloor 29 zetels. Van de op een na grootste partij van Nederland, werden ze opeens een kleine fractie met 9 zetels.

"We hebben de lijn omhoog weer gevonden", zegt Van Dijk. "Dat hebben we gezien tijdens de EU-verkiezingen, met Frans Timmermans. Dat heeft een enorm effect gehad, waardoor we ineens bijna de grootste partij in de EU werden voor Nederland. Het is ongelooflijk mooi dat dat gelukt is. We zien ook dat het vertrouwen in de partij weer terugkomt."

Lees ook

Politiek op Texel

Zelf voerde hij veel gesprekken met kiezers die de partij bij de laatste verkiezingen de rug hebben gekeerd. Ze herkenden de partij niet meer. Ook niet op 'echte PvdA-onderwerpen'. Van Dijk zegt dat daar aan gewerkt moet worden. "We hebben onszelf de opdracht gegeven om te werken aan de herkenbaarheid van de PvdA op onze kernthema's: werk, zorg en onderwijs, waardoor we het vertrouwen van de mensen weer terugvinden."

Lees ook

Ook op Texel is het politieke werk niet ver weg. "In de Kop van Noord-Holland heeft men het gevoel dat ze vergeten worden in Den Haag. Zo vrezen ouderen op Texel dat ze uiteindelijk moeten verhuizen, als ze hulpbehoevend worden en er minder zorgvoorzieningen op het eiland zijn. Die zaken probeer ik in Den Haag onder de aandacht te brengen." Tot het politieke jaar weer begint is hij nog op Texel: hier laadt hij zich op, om begin september weer vol energie richting Den Haag te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.