In de maand na de Europese verkiezingen stijgt de PvdA drie zetels. Dat blijkt uit De Peiling van EenVandaag en Ipsos. De lichte groei van de afgelopen maanden zet daarmee door.

De PvdA noteert nu veertien zetels. In januari van dit jaar stond de partij nog op negen zetels. De VVD blijft met 31 zetels (+2) ruim de grootste partij. Op afstand volgt FVD (21, -1). Het CDA (13) en D66 (11) verliezen elk twee zetels. Vlak voor het zomerreces blijft de rest van de partijen min of meer stabiel.

Kiezers van SP en D66 naar PvdA

De PvdA wint vooral kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op de SP of op D66 stemden. Ook GroenLinks levert kiezers. Sommige mensen die in 2017 niet gingen stemmen, geven aan nu voor de PvdA te kiezen.

Vaak zijn het inhoudelijke standpunten of een aantrekkelijke leider die kiezers aantrekken. Als het gaat om de recente keuze voor de PvdA ligt dat anders.

Verkiezingswinst

De grootste factor is de winst van de partij bij de Europese verkiezingen. De helft (49 procent) van de PvdA-kiezers die enkele maanden geleden nog op een andere partij zouden stemmen, geeft aan dat die winst een rol speelt bij hun overstap. De verkiezingswinst "geeft hoop" en brengt -gesterkt door positieve media-aandacht- "de partij én de twijfelende kiezers in een positieve vibe", zegt een van de deelnemers.

Ook zien kiezers dat de partij op landelijk niveau aan invloed wint. In de Eerste Kamer kan de PvdA de coalitie sinds kort aan een meerderheid helpen en dat is reden voor mensen om van partij te wisselen: "Ik wil stemmen op een partij die invloed heeft en eindelijk doet de PvdA er weer toe."

Negativiteit rond andere partijen

De negatieve manier waarop andere partijen in het nieuws kwamen de afgelopen tijd, speelt voor sommigen ook een rol bij hun overstap.

Lees ook

Bij de SP gaat dat vooral over de mislukte EU-campagne en de koers van de partij. Meerdere GroenLinks-kiezers geven aan over te stappen uit onvrede over de afhandeling van de kwestie rond Zihni Özdil.

info

De volledige zeteluitslag

VVD 31 (+2)
PVV 11 (-1)
CDA 13 (-2)
D66 11 (-2)
GL 17 (+1)
SP 9
PvdA 14 (+3)
CU 6
PvdD 6 (+1)
50P 6
SGP 3
DENK 2 (-1)
FVD 21 (-1)

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 21 tot en met 25 juni, deden 20.069 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.