De Partij van de Arbeid viert na veel verkiezingsnederlagen een comeback. Volgens de exitpolls is de partij de grote winnaar van de Europese verkiezingen. Twee leden van het EenVandaag Opiniepanel vertellen wat hen overhaalde voor de partij te kiezen.

Als de prognoses kloppen gaat 18 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen naar de Partij van de Arbeid. Dit zou flink meer zijn dan tijdens de vorige verkiezingen in 2014. Toen kreeg de partij 9 procent van de stemmen. Voor twee 'nieuwe' PvdA-kiezers is lijsttrekker Frans Timmermans de voornaamste reden geweest voor hun stem.

De kracht van Frans Timmermans

"Ik heb puur op Frans Timmermans gestemd, niet op de PvdA", zegt Ton Ekel. Hij was eigenlijk al langere tijd afgehaakt door teleurstelling in het leiderschap van de partij. Tijdens eerdere verkiezingen stemde hij daarom op GroenLinks of de SP. Maar het feit dat Frans Timmermans de PvdA-lijst aanvoert haalde hem over tijdens deze verkiezingen weer voor de PvdA te gaan: "Als hij op de lijst van GroenLinks had gestaan, had ik GroenLinks gestemd."

Ton Ekel
Bron: EenVandaag
Ton Ekel: "Ik heb puur op Frans Timmermans gestemd."

Ook Lars Volmeijer liet zijn stem leiden door de Europese voorman van de PvdA. "Mijn stem ging hiervóór uit naar de SP, ook tijdens de vorige Europese verkiezingen. Ik heb veel van Frans Timmermans gezien in aanloop naar de verkiezingen. Hij heeft flink campagne gevoerd. Als je als partij groot wilt worden, moet je lijsttrekker zichtbaar en aanwezig zijn."

Lees ook

Nederland neerzetten op Europees niveau

Beide PvdA-stemmers geloven dat Frans Timmermans Nederland goed op de kaart kan zetten op Europees niveau. Het liefst zien ze hem ook toetreden als commissievoorzitter. "Timmermans is dé kandidaat om voorzitter te worden", zegt Ton Ekel. "Hij is een verstandige, loyale en integere man. Europa is met Timmermans veel beter af."

Lars Volmeijer herkent ook de potentie van Frans Timmermans voor Europa: "Nederland behoort tot de middenmoot van Europa en is omringd door sterke landen als Duitsland en Frankrijk. Als Frans Timmermans een grote positie krijgt zou de invloed van Nederland veel groter worden."

Teleurstelling verkiezingsspotje SP

Wat nog meer meespeelde bij kiezer Lars Volmeijer was het verkiezingsspotje van de SP. In het satirische filmpje drijft de SP de spot met Timmermans. "Het voelde voor mij als moddergooien en ik voelde mij daar niet op mijn gemak bij. Hierdoor viel de SP voor mij definitief af en koos ik voor de PvdA."

De PvdA-stemmers laten nog in het midden of ze trouw blijven aan de partij in volgende verkiezingen. "Ik weet het nog niet zeker", zegt Lars Volmeijer. "Het ligt aan de ontwikkelingen en wat ze kunnen bereiken. Het is wel een serieuzere optie geworden dan het voeger was." Voor Ton Ekel hangt het nog af van de prestaties van Frans Timmermans zelf: "Ik gun hem het voordeel van de twijfel."

Lars Volmeijer
Bron: EenVandaag
Het spotje van de SP speelde bij Lars Volmeijer een rol om op Timmermans te stemmen.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.