De politiek heeft te weinig oog voor de Waddeneilanden. Daarom moet er een speciale 'Waddencommissaris' komen, vindt PvdA-Kamerlid én eilandbewoner op Texel, Gijs van Dijk.

Van Dijk pleit hiervoor bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. "Je hebt hele specifieke problemen op een eiland en die worden op dit moment te weinig gehoord."

Zorgproblemen

Honderdduizenden mensen komen jaarlijks naar het Waddengebied, maar de commissaris zou er specifiek moeten zijn voor Waddenbewoners. Op een eiland gaat alles namelijk net even anders. "Denk aan de zorg", zegt Van Dijk. "Je wil als dat nodig is snel door een huisarts worden geholpen, of naar een ziekenhuis kunnen. Met een helikopter van het eiland af is kostbaar, dus er moeten bijvoorbeeld ook altijd ambulances op het eiland aanwezig kunnen zijn."

Huisartsen moeten ook meer zorg op zich kunnen nemen op de eilanden. "Oudere mensen die meer problemen met hun gezondheid hebben, willen niet iedere keer de boot hoeven nemen." 

'Te weinig gehoord in Den Haag'

Ook het onderwijs is een aandachtsgebied op de Wadden. Van Dijk haalt een situatie van eerder dit jaar van. "Door financiën moesten een aantal scholen op de Wadden gaan sluiten. In dat geval zouden ouders en kinderen ook iedere dag de boot moeten nemen." Door protest van de eilanden ging dat uiteindelijk niet door.

Volgens Van Dijk had zo'n 'crisis' voorkomen kunnen worden. "Problemen worden nu te weinig gehoord in Den Haag. Dat vinden wij samen met de inwoners en de mensen die rond het Waddengebied wonen. Eén Waddencommissaris kan dat oplossen."

Van beheerautoriteit naar commissaris

In het regeerakkoord wordt nu al gesproken over een 'beheerautoriteit' die voor de Wadden moet worden aangesteld. Van Dijk denkt dat dat anders kan. "Ik wil daar een beter invulling en benaming voor: de Waddencommissaris. Die kan met één mond voor de Wadden gaan spreken."

Een profiel voor de persoon die dat op zich moet nemen, kan Van Dijk al wel bedenken. "Iemand die de Wadden goed kent, er vaak komt en kan zorgen dat iedereen op één lijn komt. Een sterk iemand, een verbinder." Een open sollicitatie voor Van Dijk zelf is het niet. "Ik ben helaas niet beschikbaar. Ik zal het zeker als bewoner in de gaten houden, maar ik zit in politiek Den Haag voor de PvdA en dat bevalt me prima."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.