Kroongetuige Nabil B. wil zich laten bijstaan door advocaat Peter Schouten en Peter R. de Vries. Maar het Openbaar Ministerie zou daar voor zijn gaan liggen. Nabil B. wil nu stoppen met verklaren in het proces tegen RIdouan Taghi.

Dat zeggen Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten op een persconferentie. Nabil B. zou al maanden geleden hebben aangegeven dat hij zich wil laten bijstaan door zowel Schouten als De Vries en niet door een van hen. Het is voor hem allebei of niets, zo zei Peter R. de Vries in de persconferentie vanmiddag.

Zwaarste middel denkbaar

Kroongetuige Nabil B. wil nu geen verklaringen meer afleggen. Hij is de belangrijkste troef van Justitie in de zaak tegen de bende van Ridouan Taghi. Volgens strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff zet de kroongetuige nu zijn machtigste pressiemiddel in.

"Stoppen met verklaren in de wetenschap dat je zo belangrijk bent in dit proces, dat is het zwaarste middel denkbaar. Blijkbaar ziet hij dit als enige mogelijkheid om toch voor elkaar te krijgen wat hij wil."

Risico

Volgens Brinkhoff loopt de kroongetuige wel een risico met het stoppen van verklaren. "Justitie zou kunnen redeneren: 'Als jij stopt met medewerking, stoppen wij met beveiligen van jou en je omgeving'." Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat familieleden van de kroongetuige, die nu beveiligd worden, niet meer beveiligd zijn.

De broer van Nabil B. werd al eerder vermoord en ook zijn eerdere advocaat Derk Wiersum is geliquideerd. Brinkhoff acht de kans dat Justitie stopt met beveiligen mede daarom ook heel klein.

Lees ook

Kan het proces tegen Taghi nog wel doorgaan?

Nabil B. levert met zijn verklaringen volgens Justitie belangrijk bewijsmateriaal. Nu hij zegt niet meer te willen verklaren, betekent dat echter niet dat zijn verklaringen niet als bewijs kunnen worden gebruikt.

"Hij heeft al veel verklaard bij de onderzoeksrechter", zegt Brinkhoff. "Die blijven gewoon staan als rechtsgeldig bewijs. Dus het is niet zo dat de zaak nu implodeert."

'Bom onder het proces'

Als Nabil B. niet meer naar de rechtszaak komt, is er wel een ander probleem. De advocaten van de tegenpartij zullen zeker ingaan op de betrouwbaarheid van zijn verklaringen, maar de rechters kunnen dat de verklaringen van de kroongetuige niet meer in de rechtszaal toetsen.

"Als rechters dan gaan twijfelen aan de verklaringen, kunnen ze de kroongetuige daar niet meer over horen in de rechtszaal. In die zin is dit toch een potentiële kleine bom onder het proces."

Vertraging

Brinkhoff, die het proces op de voet volgt, verwacht dat de kroongetuige waarschijnlijk voet bij stuk houdt. En dan zal het OM uiteindelijk moeten inbinden, waardoor De Vries en Schouten alsnog wordt toegestaan de kroongetuige bij te staan.

De toelating van met name Peter R de Vries zal de nodige vertraging opleveren. Want advocaten van de verdachten uit het Taghi-kamp bijstaan, zullen gaan morren, zegt Brinkhoff. "Zij zullen gaan stellen dat er sprake is van een trial by media, omdat Peter R. de Vries ook diverse media platforms bedient, zoals RTL Boulevard."

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek met advocaat Brinkhoff over dit onderwerp.