Advocaat Peter Schouten uit Breda is de eerste advocaat die zich heeft gemeld om kroongetuige Nabil B. bij te staan. Derk Wiersum, de advocaat van B., werd op klaarlichte dag geliquideerd voor zijn huis.

De reacties waren vooral positief en hartverwarmend vanochtend, vertelt Schouten. Ook social media laat zich zich niet onbetuigd. PvdA-politicus Lodewijk Asscher tweet: 'Ontroerend lichtpunt in een zwarte week voor de rechtsstaat'.

Journalist, advocaat en potentiële wietproducent

Schouten meldt zich uit principe, zo laat hij ons weten. "Iedereen heeft recht op een advocaat. Ik ben namelijk groot voorstander van het onschuldbeginsel. Je bent pas schuldig als dat bewezen is."

Peter Schouten werkt al 30 jaar als journalist, en wordt 10 jaar geleden advocaat. Hij is regelmatig in de publiciteit en niet alleen rondom strafzaken. Zo ontwikkelde hij samen met een huisarts en een politicus een plan om als serieuze wietproducent in te tekenen op het experiment gereguleerde wietteelt.

Maanden beveiligd

Schouten kreeg ook sceptische reacties op zijn aanbod. "Er zijn ook mensen die roepen dat ik media-aandacht probeer te krijgen, maar ik krijg vooral steunbetuigingen", vertelt de advocaat. Schouten zegt dat hij weet waar hij aan begint. "Ik heb ooit in een zaak meegemaakt dat ik ben bedreigd, er zouden huurmoordenaars op mij zijn af gestuurd. Toen heb ik mij natuurlijk de vraag gesteld: zal ik hier mee doorgaan? Dat ik heb toen gedaan, maar kreeg wel 4 maanden lang bescherming."

Lees ook

Schouten hoopt dat er nog tientallen andere advocaten zich melden. Desnoods staan ze Nabil B. met meerdere advocaten tegelijk bij: "Dat is zeker een optie", vertelt Schouten. Nabil B. moet zelf instemmen met de kandidaat. Mocht niemand zich melden, dan kan de rechtbank op last van toevoeging een advocaat aanwijzen. Die mag in principe niet weigeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.