Woensdag start in Amsterdam het eerste beleggerscongres dat helemaal gewijd is aan cannabis. Beleggen in wiet; het klinkt vreemd, maar het is realiteit en immens populair. Investeren in beursgenoteerde bedrijven die het plantje telen of er snoep en frisdrank van maken. Het is een explosieve groeimarkt, waarin vooral particuliere beleggers miljarden pompen.

"Wiet is duidelijk de nieuwe bitcoin”, zegt beursanalist Corne van Zeijl van Actiam. “Het is echt een hype waar iedereen over elkaar heen valt om in te stappen. De omzetten op de beurs zijn ook gigantisch.”

Michiel Rietveld is hoofdredacteur van beleggingssite Beursbrink. Ook hij ziet onder beleggers veel animo voor marihuana-aandelen. "Als je een half jaar geleden een aandeel had genomen in Tillray, een Canadese cannabisproducent, dan zou dat aandeel nu achttien keer meer waard zijn." Hij ziet veel overeenkomsten met de hype rond de bitcoin. "Maar dat was een munt en die produceert niets van waarde. De marihuana-markt is een grondstoffenmarkt en dat is een groot verschil."

Legaliseringsgolf van cannabis

Beleggen in legale wietproducenten is van recente tijd. De handel in cannabisproducten wordt internationaal in hoog tempo gelegaliseerd. Nu al is recreatieve wiet legaal in negen Amerikaanse staten. Canada is het eerste G7-land dat wietteelt heeft gelegaliseerd. Bedrijven in met name Canada zijn massaal wiet gaan produceren. Om hun uitbreidingsinvesteringen te financieren, zijn ze naar de beurs gegaan om geld op te halen.

De beurskoersen van de wietproducenten schieten inmiddels door het plafond, zegt beursanalist Corne van Zeijl. "Iedereen hoopt dat ook de VS helemaal gaat volgen en daar wordt door speculatieve beleggers op geanticipeerd. Je investeert nu in iets dan in de toekomst mogelijk heel groot gaat worden. Inmiddels zijn er bedrijven die meer dan 10 miljard euro noteren op de beurs en de totale waarde van al die wietbedrijven is meer dan 40 miljard."

Lees ook:

Softdrugsmarkt heeft een waarde van 100 miljard

Michael Kraland is organisator van het 'wietcongres'. Hij wijst op een studie die aantoont dat de softdrugsmarkt in Europa alleen al een omzet heeft van 100 miljard euro. Kraland wil beleggers informeren over de mogelijkheden van de wietteelt. Zo zijn er talloze spinoffs van de cannabisplant, zoals snoepgoed, wietolie en vooral, drankjes.

Kraland: "Heineken heeft de bierbrouwer Lagunitas in de VS gekocht. Dat bedrijf maakt een frisdrank op basis van cannabis. En Constellation Brands, een van de grootste bierbrouwers ter wereld, heeft miljarden gestoken in het Canadese wietbedrijf Canopy. Ook Coca-Cola heeft belangstelling getoond voor de wietindustrie."

Nicole Maalsté, onderzoeker van de cannabismark, bezocht één van de grootste cannabisproducenten in Canada waar de handel en verkoop vanaf volgende maand legaal is. Zij ziet, naast frisdrank, nog meer toepassingen voor 'het groene goud'. "Eetbare producten waar het in verwerkt wordt zijn koekjes, chocolade en snoepgoed. Het wordt zelfs gebruikt door topsporters om weer te herstellen."

Nieuwe wet opent de deuren voor investeerders

Nederland was ooit het liberale gedoogland, maar de laatste jaren zijn wij vooral strenger gaan optreden tegen wietteelt. De zware criminaliteit heeft de wietteelt deels overgenomen en er is veel overlast. Daarom staat Nederland op het punt te gaan experimenteren met legale wietteelt. De zogeheten Wet Gesloten Coffeeshopketen, die aan het begin van het jaar werd aangenomen door de Tweede Kamer, opent de deuren voor grote investeerders.

Verschillende Nederlandse ondernemers zijn nu druk bezig plannen te ontwikkelen om straks legaal wiet te telen. Voordat de ondernemers kunnen beginnen met het inrichten van de kweeklocaties, hebben ze geldschieters nodig. Vandaar dat er een beurs georganiseerd wordt in Amsterdam: de Cannabis Capital Conference moet buitenlandse geldschieters in contact brengen met Nederlandse wiettelers.

Huisarts wil legaal wiet telen

Een van de kandidaten die volgend jaar wil beginnen met de legale teelt van wiet is huisarts Ronald Roothans. Samen met advocaat Peter Schouten en politicus Joep van Meel wil hij een legale wietplantage oprichten. Het plan is om een kwekerij te openen van 6000 vierkante meter, waar jaarlijks 12 ton wiet geproduceerd moet gaan worden.

De huisarts wil sterk inzetten op voorlichting over de risico’s van cannabisgebruik. Roothans: “Er zijn op dit moment zo’n 11.000 jongeren in behandeling voor cannabisverslaving. Wij denken dat dat door goede voorlichting aanzienlijk omlaag kan.”

Corne van Zeijl wijst erop dat het succes van de hoge beurskoersen van korte duur kunnen zijn. Er lijkt sprake van een echte bubbel. “De meeste van die bedrijven hebben omzetten van enkele tientallen miljoenen. Dat staat niet in verhouding met de miljardenkoersen. Vroeg of laat kan deze hype, zoals zoveel hypes, eindigen in een tranendal.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.