De regering is druk bezig met de voorbereidingen van een experiment met legale wietteelt. Er moet nog een hoop geregeld worden voordat de eerste legale wiet, hasj en joints in de coffeeshop liggen. Maar dit is alvast besloten.

Beperkt aantal wiettelers

Vijf tot tien verschillende ondernemingen moeten straks alle legale cannabisproducten in Nederland gaan maken. De ministers van Justitie en Medische Zorg willen liever niet dat er één bedrijf is dat alle wiet en hasj gaat maken, want dat zou een onwenselijk monopolie creëren.

Toch kan ook niet iedereen zomaar aansluiten bij het wietexperiment. Het aantal legale telers blijft binnen het experiment beperkt, zodat het toezicht beter handelbaar is. Ook mogen mensen die in het verleden veroordeeld zijn voor illegale wietteelt niet meedoen met het experiment. Op die manier wil het kabinet de vermenging tussen onder- en bovenwereld tegengaan.

Lees ook:

Verschillende soorten wiet en hasj

Wiet- en hasjrokers vreesden dat de overheid zou besluiten om maar een soort cannabis te produceren. Er zijn namelijk tientallen verschillende rassen van de hennepplant, die allemaal een andere geur hebben, een andere smaak, maar vooral een ander effect. Elke cannabisliefhebber heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde smaak of een specifiek effect.

Daarom heeft het kabinet besloten dat er minimaal tien verschillende soorten wiet en vijf verschillende soorten hasj gemaakt moeten worden. Dat zou een acceptabel aantal moeten zijn om elke cannabisroker op zijn wenken te bedienen. Of je nou op zoek bent naar een creatieve high van een haze-variant, het zwaar stonede gevoel van een indica, of juist de kalmerende space van een lichte hasjsoort, het moet straks allemaal te koop zijn.

Geen maximumsterkte voor wiet

Toen de Wet gesloten coffeeshopketen werd aangenomen door de Tweede Kamer, stonden een aantal gemeenten vooraan om te roepen dat cannabissoorten niet te sterk zouden moeten worden. Het gerucht ging dat sterke cannabis een ‘onacceptabel risico’ op verslaving en psychose zou veroorzaken.

Maar zo simpel blijkt het toch niet te zijn. De adviescommissie van de Tweede Kamer constateerde dat de wetenschappelijke gegevens over de werking en risico’s van het hoofdbestanddeel THC ‘niet eenduidig’ zijn. Bovendien zouden mensen legale wiet wel eens de rug toe kunnen keren als zij niet de populaire wietsoorten met een hoog THC-gehalte kunnen kopen. Het kabinet wil daarom ‘een representatief aanbod’ verzorgen voor de cannabisten.

Etiketten met waarschuwingen

Alle legale wiet en hasj worden straks in een standaardverpakking verkocht. Op de verpakking staat precies vermeld wat de inhoud is: welke wietsoort, welke werkzame stoffen, maar ook wat de risico’s van cannabis zijn. Op de verpakkingen komt dus een etiket met waarschuwingen. Zo zal er te lezen zijn dat je cannabis beter niet kunt roken, omdat dat slecht is voor de longen, en dat je beter geen wiet kunt nemen als je last hebt van psychische problemen.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.