Gebrek aan water, verzilting en bodemverzakking. De problemen als gevolg van de extreme droogte van afgelopen zomer zijn nog lang niet voorbij. Tijd om droogte serieus te nemen, vindt droogte-expert Bas Worm van waterschap Vechtstromen.

Door de droogte van afgelopen zomer vielen beken, sloten en vennen droog. Alle hoop was gevestigd op stevige herfstbuien, maar die kwamen niet. En dat heeft grote gevolgen. Mogelijk moet in het voorjaar meteen al een onttrekkingsverbod worden ingesteld.

De focus moet van overstromingen naar droogte, vindt Bas Worm.

Water vasthouden

Mislukte oogsten bij boeren, schippers die niet of minder kunnen varen door te lage waterstanden en boswachters en brandweer die te maken krijgen met bosbranden. De droogte heeft allerlei gevolgen. Universiteiten, ministeries, waterschappen en boeren werken daar nu samen aan in het project Lumbricus.

Bas Worm zegt: "Kern van het probleem is dat we heel erg goed zijn in het afvoeren van water, om wateroverlast te voorkomen. Maar we moeten ons er eigenlijk bewust van worden dat droogte een structureel probleem is, terwijl wateroverlast maar incidenteel voorkomt. We moeten nadenken: hoe houden we water op een goede manier vast?"

Dure verzekering

Op dit moment is het grondwaterpeil vooral in Brabant, Twente en de Achterhoek nog veel te laag. Boeren maken zich daar grote zorgen over. In sommige regio's was de oogst afgelopen jaar al 40 tot 60 procent lager. Boeren kunnen zich daartegen verzekeren met een weerverzekering, maar die is duur.

LTO Nederland wil daarom een verlaging van de premie voor die verzekering en ook een lager risico. LTO denkt dat dan meer boeren zich gaan verzekeren en voortaan minder risico's lopen bij droogte. De minister heeft al toegezegd ernaar te kijken.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.