Door de aanhoudende droogte in Nederland dreigen veel oogsten verloren te gaan. Boeren kunnen zich hiertegen verzekeren maar lang niet iedereen heeft deze verzekering afgesloten. Veel agrarische ondernemers houden daarom angstvallig de weerberichten in de gaten.

Ook aardappelteler Jos Derks uit Volkel wacht met smart op een regenbui. “We zijn 24 uur per dag bezig met beregenen om de grond nat te houden. En niet alleen de droogte is een probleem, we hebben ook te maken met hitte. Onze gewassen verbranden in de zon”. Maar ook Derks heeft geen ‘Brede Weersverzekering’ afgesloten. “Het is een dure verzekering en hoe vaak komt het nou voor dat het zo droog is?” 

'90 procent van de boeren onverzekerd'

Volgens Jan Schreuder, directeur van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel, heeft negentig procent van de boeren geen verzekering. “De premie is in Nederland relatief duur. Dat komt omdat hier de assurantiebelasting, de belasting op verzekeringen, 21 procent is. Vergeleken met andere landen is dat veel hoger, waar de belasting vaak maar vier procent is of soms betaal je helemaal geen belasting.” 

Schreuder doet daarom ook een oproep aan de politiek. “Ik hoop dat het kabinet de hoge belasting verlaagd zodat meer boeren zich kunnen verzekeren.”  

Neerslagtekort 

Het neerslagtekort van deze zomer nadert het tekort zoals dat in de zomer van 1976 was, een recordjaar. Het tekort is nu gemiddeld 256 mm en dat loopt waarschijnlijk nog op naar 300 mm. 

Droogte in Oud Bergentheim, Nederland, in 1976. Bron: Wim Herbert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.