De zomer van 2018 staat in ons geheugen gebrand als snikheet en gortdroog. Hoe uniek was 2018 hierin? Bekijk hier de neerslag in Nederland over de afgelopen jaren.

2018 was hét jaar om je paraplu te vergeten. In de afgelopen 22 jaar viel nooit zo weinig neerslag als in 2018. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI. In het afgelopen jaar viel er bij het weerstation in de Bilt 582 millimeter regen, flink lager dan het gemiddelde van meer dan 800 millimeter per jaar.

Nederland wordt natter

Ondanks de relatief lage hoeveelheid neerslag afgelopen jaar, wordt Nederland op de lange termijn steeds natter. Dat komt doordat het steeds warmer wordt in ons land. Daardoor warmt de Noordzee langzaam op, met meer neerslag in de kustgebieden als gevolg.

2018 was meteorologisch gezien een extreem jaar. Zo was het de warmste zomer in driehonderd jaar, is het sinds het begin van de KNMI metingen slechts één jaar warmer geweest en was er in juli en augustus een flink neerslagtekort. De gevolgen: tegenvallende oogsten, verzilting van meren en rivieren en een waterstand in rivieren die zo laag was dat schepen op sommige plaatsen niet meer konden varen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.