Door de aanhoudende droogte op de Veluwe sterven jonge wilde zwijnen massaal door gebrek aan water en voedsel. Dat zegt dierenecoloog en zwijnenexpert Hugh Jansman, van Wageningen Environmental Research. "Het is nu heel pittig. Jonge wilde zwijnen vallen bij bosjes om." Volgens Jansman zijn vooral de jonge biggen kwetsbaar: "De moedermelk droogt op dus de zeugen geven bijna geen voedsel meer door aan de biggen. Er is door de droogte bijna geen grasgroei dus voedsel voor volwassen dieren is er bijna niet en dat betekent weinig melkaanmaak en die biggetjes vallen als eerste om." 

Meeste jonge biggen dood

Hoeveel wilde zwijnen door de droogte op de Veluwe zijn bezweken is niet bekend. Het karkas van een wild zwijn wordt vrij snel na overlijden opgegeten door soortgenoten. Dus tellen is onmogelijk. Zwijnenexpert Jansman: "Het zou mij verbazen als er biggen volwassen gaan worden, als deze droogte nog zo doorzet. Ik denk dat de meeste biggen die de afgelopen maand geboren zijn er al niet meer zijn. En de biggen die pas geboren zijn daarvan is de verwachting dat dat niets wordt met deze temperaturen."

Afschieten van wilde zwijnen gaat door

Ondanks de hoge zwijnensterfte blijven jagers doorgaan met afschieten van wilde zwijnen. Sinds 1 juli mogen zo’n achthonderd jagers op de Veluwe een quotum van 4000 wilde zwijnen doodschieten. En dat moet ook wel, zegt Erik Koffeman van de Fauna Beheer Eenheid. Deze stichting bepaald in opdracht van de provincie hoe veel zwijnen er jaarlijks afgeschoten moeten worden. 

650 aanrijdingen met zwijnen

Er zijn veel te veel wilde zwijnen op de Veluwe en dat zorgt voor grote problemen. Vorig jaar waren er 650 aanrijdingen met auto’s en wilde zwijnen. Dat is een recordaantal. Bovendien zorgen de zwijnen ook voor schade aan de landbouw en aan tuinen van particulieren. 

Toch zegt dierenecoloog Hugh Jansman dat met deze aanhoudende droogte jagen eigenlijk niet hoeft en geen nut heeft. "We hebben nu een jaar dat waarschijnlijk het klimaat zelf wel bepaald dat de populatie flink achteruit gaat in aantallen. En hoef je wellicht helemaal niet te jagen. De populatie reguleert zichzelf."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.