Naast staatssecretaris Dijkhof was er gisteren nog een Nederlander aanwezig bij de speciale EU-top over de vluchtelingencrisis. Robert Visser, directeur van het Europees asielagentschap EASO. 

Het was voor hem de laatste Europese top die hij zal bijwonen want aan het einde van de week zit zijn vierjarige termijn erop. Vanaf 2011 legde Visser, gestationeerd in Malta, de basis voor de EASO en daarmee een Europees asielsysteem. 

Het doel: de asielprocedure in alle landen op dezelfde manier laten verlopen; dezelfde ontvangst, dezelfde procedure, dezelfde uitkomst. Sinds 20 juli is er juridisch gezien een Europees asielsysteem. En de EASO heeft een nieuwe taak; de herverdeling van vluchtelingen uit Italie en Griekenland. Het asielagentschap is dus een belangrijke speler in het bestrijden van de huidige chaos die de vluchtelingenstroom met zich meebrengt.

Visser adviseerde ooit Ruud Lubbers (12 jaar lang) en daarna Wim Kok (8 jaar lang) op het gebied van vreemdelingenzaken.

EenVandaag kijkt met Robert Visser terug op zijn periode als voorman van de EASO, bespreekt met hem de uitkomsten van de vluchtelingentop van gisteren en kijkt vooruit; hoe ziet het toekomstig Europees asielsysteem eruit?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.