Er waait een eurosceptische wind door de Europese Unie. Zoveel is duidelijk na verkiezingen in Portugal en Polen deze maand, en de hoge scores van de PVV in de politieke peilingen

Het is exemplarisch voor een brede trend binnen de Europese Unie. Eurokritische partijen die aan populariteit winnen. De eurocrisis en de verdeeldheid omtrent Oekraïne en Griekenland leidde al tot veel kritiek op het functioneren van de Europese Unie.

Nu lijkt deze trend in een stroomversnelling te zijn gekomen door de vluchtelingencrisis. Er wordt dan ook gevreesd voor de stabiliteit van de Unie als eurokritische partijen in tal van landen de scepter gaan zwaaien.

In de uitzending

Maandag 2 november in de uitzending, een gesprek met Arend Jan Boekestijn, historicus en voormalig politicus voor de VVD. Hij ziet met lede ogen toe hoe deze partijen een steeds groter mandaat lijken te krijgen. 

Ook een gesprek met Gerolf Annemans, Europarlementariër voor Vlaams Belang, dat in het Europees Parlement onder de naam Europa van de Naties en de Vrijheden, samenwerkt met onder andere de PVV en de partij van de Franse politica Marine Le Pen. Annemans ziet de eurosceptische wind als een logisch gevolg van EU-beleid en ziet de vluchtelingencrisis als belangrijke katalysator van deze ontwikkeling.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.