Het NOC*NSF gaat zich inzetten om vluchtelingen te laten sporten. Op 20 asielzoekerscentra wil de organisatie sportactiviteiten gaan organiseren. Hiervoor heeft het Nationaal Olympisch Comite geld gevraagd bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Begin september stelde het IOC een noodfonds in voor vluchtelingen en sport; daar zit 1,8 miljoen euro in, bedoeld voor de plannen van verschillende landen. Maar NOC*NSF wil hiernaast ook andere fondsen aanspreken, zoals het Oranjefonds.

NOC*NSF zegt dat de enorme stroom van vluchtelingen de noodzaak vergroot om deze groep extra aandacht te schenken. Op dit moment komen er vanuit de sportwereld al veel initiatieven om vluchtelingen te laten sporten. NOC*NSF denkt dat door betere afstemming tussen verschillende plannen er een groter effect bereikt kan worden. Het initiatief richt zich zowel op vluchtelingen die net in Nederland zijn als mensen die hier al langer verblijven.

Asielzoekers hebben vaak last van stress. Door sport wil NOC*NSF hen ontspanning en een dagbesteding bieden. Ook zouden ze hierdoor meer sociale contacten op kunnen doen.

In Radio EenVandaag een gesprek met Erik Lenselink, manager sportontwikkeling bij het NOC*NSF. Ook gaan we langs bij in Leek, waar TennisClub Nienoord ook ineens  300 vluchtelingen als tijdelijke buren kreeg. In Stevensbeek komen al sinds de jaren 80 asielzoekers. Daar is al 30 jaar ervaring met asielzoekers en sport. Hoe pakken zij dit aan? We gaan langs bij omnisportvereniging Stevensbeek.

Soms zijn er ook talenten onder de vluchtelingen; een jonge Syriër, Aram Mahmoud, nog maar een paar weken in ons land, kreeg bij toeval een kans om met de Nederlandse badmintonselectie mee te trainen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.