Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist dinsdagavond in Lausanne over de deelname van Rusland aan de Winterspelen van Pyeongchang (Zuid-Korea), die in februari volgend jaar worden gehouden.

Rusland raakte in opspraak vanwege een staatsgestuurd dopingnetwerk. Uit eerder onderzoek van de WADA, dat onderzoek deed naar het Russische dopinggebruik, blijkt dat duizenden Russische sporters betrokken zijn bij de fraude. Tijdens de Winterspelen in Sotsji pakten Russische sporters dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons.

Schorsing

De afgelopen weken oordeelde het IOC al hard in het geval van Russische sporters. In totaal kregen 25 sporters een levenslange schorsing opgelegd vanwege dopingovertredingen bij de Winterspelen. Na alle schorsingen zijn van de medailles nu nog negen gouden, vijf zilveren en acht bronzen medailles van over.

De kans is groot dat het land wordt geweerd van het evenement, vanwege door de staat gesteunde dopingprogramma's. Een onafhankelijke commissie achtte dat eerder bewezen, hoewel de Russen blijven ontkennen. Ruim anderhalf jaar geleden ging het IOC niet zo ver Rusland te weren van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De verantwoordelijkheid werd destijd bij de internationale sportfederaties neergelegd.

Scenario’s

Rusland houdt in beginsel rekening met twee scenario's: uitsluiting van de Russische sporters of meedoen aan de Spelen onder neutrale vlag. In het laatste geval zal het land spelen in ‘Team IOA’, Onafhankelijke Olympische Atleten. Het team heeft een speciale vlag en hymne en was voor het eerst actief in 1992 toen Joegoslavië door de oorlog daar als natie niet deel mocht nemen. Door onder een neutrale vlag te spelen, konden Joegaslavische atleten onder wel participeren in de Olympische Spelen. 

Klokkenluider Grigor Rodsjenkov zei eerder deze week dat hij niet alleen positieve dopingtesten van Russische sporters met fraude moest voorkomen. De Rus, die momenteel is ondergedoken in de Verenigde Staten, zegt nu ook dat hij opdracht kreeg van hogerhand een Oekraïense biatlete op doping te laten betrappen. Hij zou daarvoor de afgenomen urinestaal van een verboden middel moeten voorzien. Rodsjenkov deed deze onthulling in een interview met de New York Times. Oekraïne gold als voornaamste concurrent van de Russische biatletes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.