De Russische sporters mogen, onder strenge voorwaarden en met strenge controles toch meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat werd gisteren bekend gemaakt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 

Het IOC is van mening dat de ‘schone’ sporter niet het slachtoffer mag worden van het dopinggebruik van landgenoten. 

Alleen sporters van wie bewezen is dat ze doping hebben gebruikt mogen niet meedoen. De Russische atletiekdeelnemers waren al eerder uitgesloten van deelname. Deze schorsing werd hen opgelegd door de internationale atletiekfederatie IAAF en werd ondersteund door het internationaal sporttribunaal CAS.

Rusland zelf reageert opgelucht na deze beslissing. Zij mogen toch meedoen aan het Olympische spektakel. Net als in de rest van de wereld, wordt er in Nederland teleurgesteld gereageerd op de beslissing van het IOC. Zo twittert schaatser Mark Tuitert:

En ook oud-wielrenner Thijs Zonneveld uit kritiek in een column in het AD:

'Het signaal dat sportbonden ermee afgeven is elke keer hetzelfde: doe maar wat je wilt. Zet een systeem op, gebruik structureel doping of kijk de andere kant op, zorg dat je niet betrapt wordt…' 

Nederlandse sporters naar Rio

Een grote groep Nederlandse sporters reist intussen af naar Rio de Janeiro, waar volgende week vrijdag de Spelen starten. Het gebouw waar de Nederlandse delegatie verblijft, schijnt nog niet klaar te zijn. 

Chef de mission Maurits Hendriks is, om het proces te versnellen, zelf achter het stuur van een heftruck gaan zitten:

De sporters die er al zijn klagen over lekkages, kapotte waterleidingen, openliggende elektriciteitskabels en verstopte toiletten in het Olympisch Dorp. De Australische delegatie heeft zelfs besloten om te vertrekken en te verblijven in hotels in de buurt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.