In tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen is het te koud, vinden de vluchtelingen die er verblijven. Afgelopen week ging de temperatuur voor het eerst richting het vriespunt, en zo’n honderd vluchtelingen die in de tenten verblijven gingen de straat op om te demonstreren tegen de omstandigheden waarin ze opgevangen worden.

et daarvoor hadden de vluchtelingen gehoord dat ze misschien wel 5 maanden, de hele winter, in de tenten moesten blijven. Dat was de druppel voor vluchtelingen bij wie de kou en het gebrek aan privacy al parten speelde.

Zijn de omstandigheden in de tenten bij Heumensoord daadwerkelijk zo slecht? Premier Rutte heeft gezegd dat er in elke provincie een ‘Nijmegenachtige’ opvang komt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat elke provincie nu zoekt naar een locatie waar 2000 tot 2500 vluchtelingen voor langere tijd (meerdere maanden) opgevangen kunnen worden.

Volgens het ministerie kunnen dat tentenkampen worden zoals in Heumensoord, of zou het ook in een andere vorm kunnen. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat een onafhankelijke instantie gaat toetsen of de opvang wel voldoet aan de eisen. Volgens Gesthuizen zou dit bijvoorbeeld de Inspectie voor de gezondheidszorg kunnen zijn of de Inspectie Veiligheid en Justitie. EenVandaag sprak met Sharon Gesthuizen en met twee vluchtelingen die opgevangen worden in Heumensoord.