In de polders bij Rhoon mag de vlag uit. Na twaalf jaar procederen en strijden tegen provincie en milieuorganisaties tegen het onder water zetten van de zeventiende-eeuwse polders komt er nu redding uit Den Haag. VVD-kamerlid Heerema komt met een motie om te voorkomen dat de vijftien boeren uit het gebied weg moeten. Vanmiddag wordt over de motie gestemd.

Een ontknoping in een langlopende procedure. En dit is niet het enige natuurproject dat verzandt in een jarenlang proces van strijd van de inwonenden tegen natuurorganisaties en overheid. Neem bijvoorbeeld de discussie rondom de Hedwigepolder. Er gaat bij dit soort projecten vaak tien tot vijftien jaar over van plannen, commissies, rapporten en rechtszaken voor er een definitief besluit valt. 

In EenVandaag vanavond Cees Veerman, oud-minister van Landbouw die vindt dat de regelgeving rondom natuurprojecten veel te ingewikkeld is geworden. En EenVandaag gaat terug naar de polders bij Rhoon, waar de inwoners blij zijn met de motie, maar waar er nog steeds onzekerheid is over de toekomst.

Rhoon

Wiki Hedwigepolder

update
clock 17-12-2013 16:41

Motie Heerema aangenomen

De Tweede Kamer heeft de motie van VVD-Kamerlid Heerema aangenomen. Heerema diende een motie in om te voorkomen dat vijftien boeren uit het poldergebied in Rhoon moeten verdwijnen.

De Tweede Kamer roept de minister nu op om opnieuw te kijken naar de plannen en met de provincie in gesprek te gaan. Ook wil de Kamer dat de minister beter kijkt naar plannen en ideeën van betrokken bewoners.

Actie tegen ontpolderen Buijtenland van Rhoon