Pluimveehouder Harmen Hardeman is teleurgesteld over het oordeel van de rechter dat toezichthouder NVWA niet faalde in de fipronilcrisis. "De voedselwaakhond hoort aan te slaan bij misstanden, maar sloeg niet aan."

Hardeman had goede hoop dat de rechter de pluimveehouders in hun zaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in het gelijk zou stellen. Nu de rechter heeft geoordeeld dat de NVWA de boeren niet had hoeven waarschuwen, is hij vol ongeloof.

Onrechtvaardig

Want het is Harmen Hardeman naar eigen zeggen niet om het 'schip met geld' te doen, maar om het rechtvaardigheidsgevoel. Wat hem betreft heeft de NVWA gewoon opzichtig gefaald. "De NVWA wist dat er fipronil werd gebruikt, maar heeft de sector niet ingelicht."

En dat voelt onrechtvaardig, zeker als de NVWA vervolgens mensen waarschuwt voor het eten van eieren, dat er mensen kunnen overlijden. "Dat is heel erg misgegaan, daarin hebben ze zeker gefaald."

Lees ook

info

Aansprakelijkheid Fipronil, dit is wat de rechter zegt:

De inspectie heeft niet gefaald bij aanpak van de fipronil-affaire. De NVWA was lange tijd op de hoogte van misstanden met fipronil, maar wat betreft de rechter hoefde de NVWA de kippenboeren niet eerder voor fipronil te waarschuwen. Daarmee zou het strafrechtelijke onderzoek zijn verstoord. Ook was er geen accuut gevaar voor de volksgezondheid.

Voor deze omvang is de NVWA niet aansprakelijk. Volgens de rechter was op dat moment niet te voorzien dat er sprake was van een zodanig grootschalige overtreding. Daarnaast vindt de rechter dat de bedrijven zelf verantwoordelijk zijn.

De waarschuwing van een NVWA-woordvoerder in een tv-interview om voorlopig maar geen eieren te eten, noemt de rechtbank "ongelukkig maar niet onrechtmatig".

Enorme emotionele gevolgen

De crisis bracht zijn bedrijf en dat van vele andere pluimveehouders in grote problemen. "Er zijn miljoenen eieren weggegooid, dieren moesten worden afgemaakt. Dat had enorme emotionele gevolgen in gezinnen."

"Als jonge boer probeer je goed met dieren om te gaan. Maar met zo'n crisis... Je voelt de grond onder je voeten wegzakken. Het doet veel met je."

Schietschijf

Wat hem het meest dwars zit is dat ze als pluimveehouders niet hadden kunnen weten hoe schadelijk het middel fipronil was, maar nu wel de volle last moeten dragen. "Je voelt je als boer te kijk gezet, je bent een open schietschijf. Alle risico's dragen tegen de laagste marges in de keten. Je voelt je speelbal van de maatschappij."

Inmiddels is de stal helemaal ontdaan van fipronil. Met de hele familie hebben ze de boel schoongemaakt en vervolgens een nieuwe start gemaakt. Hardeman wil niets liever dan de toekomst inkijken, maar de uitspraak van de rechter valt hem zwaar. "Het heeft een grote deuk geslagen en blijft nog lang voelbaar."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.