'Rectificatie' is het oordeel van de rechter in de zaak van de Johan Cruyff Foundation tegen auteur Auke Kok. In zijn biografie stelde hij dat de stichting Cruijff jaarlijks een fors bedrag uitbetaalde. Volgens de rechter kon hij dit onvoldoende bewijzen.

Vooruitlopend op zijn boek deed Auke Kok een opvallende onthulling afgelopen woensdag in de uitzending van de Wereld Draait Door. Johan Cruijff liet zich jaarlijks een miljoen euro betalen door de stichting, omdat deze gebruik maakt van de naam en het imago van de topvoetballer. Maar Kok deed geen wederhoor bij de stichting en twijfelde tijdens de rechtszitting aan zijn eigen verhaal.

'Slechts één zinnetje'

De Johan Cruyff Foundation valt vooral over de zin 'waarbij hij zichzelf niet vergat: voor het gebruik van zijn naam en beeld ontving hij jaarlijks een miljoen euro van de Foundation'. Deze bewering noemt de stichting 'schadelijk en onjuist'. Zij stellen dat alle jaarverslagen worden gecontroleerd door externe accountants en dat deze gegevens openbaar toegankelijk zijn. Zij eisten dat het boek uit de handel wordt gehaald.

Volgens de advocaat van Kok heeft hij zelfs heel terughoudend bericht. "Hij heeft aan deze kwestie in het boek van ruim 600 bladzijden er slechts één zinnetje aan gewijd. Als hij nodeloos had willen grieven, had hij het wel veel groter meegenomen in het boek." De informatie had Kok naar eigen zeggen van 'drie onafhankelijke bronnen die Johan een warm hart toedragen.'

Correspondent Edwin Winkels: "Om zo'n beschuldiging zou hij woedend zijn geworden."

Correspondent Edwin Winkels over hoe Cruijff zou hebben gereageerd op de beschuldiging.

info

De Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht met het doel om sport te stimuleren onder kinderen. Door te sporten krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen, ontdekken ze hun talenten en leren ze volgens de stichting om te gaan met andere kinderen.

De Foundation legt zogenoemde Cruyff Courts aan voor kinderen met en zonder beperking. Dit zijn kleine voetbalveldjes die in woonwijken worden geplaatst. In 2016 waren dat er 200, waarvan 30 speciaal voor kinderen met een beperking. Ook maakt de Foundation schoolpleinen leuker en aantrekkelijker en doen ze mee aan verschillende sportevenementen.

Twijfel

Het kortgeding kreeg een verrassende wending toen Kok zelf aangaf dat hij nu twijfelt over de bron van zijn bewering. Dit staat haaks op zijn eerdere uitspraak in De Wereld Draait Door.

Ook zegt de advocaat van Kok tijdens de zitting dat 'er wel degelijk iets valt recht te zetten'. De rechter vat dit op als een bevestiging dat er onheus is gehandeld.

Rectificatie

De beschuldiging is volgens de rechter schadelijk voor de persoon Johan Cruijff en dus ook voor de stichting. "De gemiddelde lezer zal opvatten dat Cruijff een miljoen kreeg dat bestemd was voor gehandicapten", zegt de rechter hierover. Ook het feit dat Kok niet aan wederhoor had gedaan, nam de rechter hem kwalijk.

De rechtbank haalt het boek niet uit de handel. Een inlegvel met hierin de rectificatie moet volstaan, in latere drukken moet de bewering niet meer voorkomen. Volgens de rechter is er 'zoveel ruchtbaarheid aan deze zaak gegeven, dat iedereen nu wel weet dat de gewraakte passage in het boek niet klopt'.

Bekijk hier de presentatie van de Nieuwstrend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.