In Voetbal Inside werd gisteravond bekendgemaakt dat Johan Cruijf zijn eigen herdenkingsmunt krijgt. Volgens Johan Derksen zeer terecht, want Johan Cruijff heeft volgens Derksen de grootste naamsbekendheid van iedereen in Nederland, veel groter nog dan bijvoorbeeld Philips.

Volgens sportmarketeer Ruud van der Knaap, van het bedrijf Triple Double, wordt er met enige regelmaat onderzoek gedaan naar de naamsbekendheid van bedrijven, maar ook van bijvoorbeeld sporters of andere bekende mensen. 

'Shirtje van Cruijff opent deuren' 

Johan Cruijff is volgens Van der Knaap een bijzonder geval. "Het is bekend dat de Nederlandse overheid vaak op handelsmissie, naar China of Japan, gaat met een Ajax of oranje shirt met daarop de naam van Johan Cruijff. Voetbal is natuurlijk wereldwijd een zeer geliefde sport en daardoor durf ik de stelling wel aan dat hij in het buitenland bekender is dan bijvoorbeeld KLM of Heineken."

Conclusie 

Van der Knaap noemt de stelling van Johan Derksen echter fictie. Philips, maar ook KLM en Heineken hebben een bekendheid in Nederland van tussen de 95 en 100%. Voor Johan Cruijff gelden ongeveer dezelfde cijfers. Cruijff is in Nederland dus niet bekender dan die merken.