De pluimveebranche gaat een groot deel van de schade van de Fipronil-affaire claimen bij de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit. Tientallen miljoenen gingen verloren omdat het Barneveldse bedrijf Chickfriend kippenstallen kon blijven bespuiten met het verboden middel fipronil. De NVWA kreeg hierover al meer dan een jaar geleden tips binnen. Volgens de LTO hadden ze toen onmiddellijk moeten ingrijpen.

Martijn van Veldhuizen is pluimveehouder onder de rook van Barneveld. Vóór de crisis had hij meer dan 13.000 kippen. Nu heeft hij er geen. Alle kippen en meer dan 350.000 eieren werden vernietigd. Dit had volgens hem voorkomen kunnen worden. De schade bij hem bedraagt 300.000 euro.

Pluimveehouder Van Veldhuizen liet zijn bedrijf in mei dit jaar bespuiten. Toen al lagen er dus een half jaar tips bij de NVWA, de Voedsel en Warenautoriteit. Tips waarbij het bedrijf Chickfriend bij naam genoemd wordt  en ook dat zij het verboden middel Fipronil gebruikten.

In totaal loopt de schade in Nederland tegen de 70 miljoen euro. Schade die in België wel wordt vergoed, maar in Nederland onder het ‘bedrijfsrisico’ zou vallen. Voor de branche een reden om nu een claim in te dienen vanwege mogelijke nalatigheid in het handelen van de NVWA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.