“Een professioneel bedrijf moet zelf weten wat wel en niet mag met de middelen die zij gebruiken, mijn client heeft Chickfriend naar mijn weten correct geïnformeerd. ” aldus Pieter Helsen, de advocaat van het Belgische bedrijf Poultry-Vision. Poultry-Vision verkocht het middel waarin fipronil werd verwerkt aan Chickfriend uit Barneveld. 

Chickfriend gebruikte het voor de bestrijding van bloedluis in kippenstallen. Nu blijken de eieren afkomstig van bijna tweehonderd bedrijven besmet met het licht-giftige fipronil. 

De pluimveesector in Nederland is al een week in de greep van de affaire rond de verboden stof fipronil. Het werd gebruikt door het bedrijf Chickfriend uit Barneveld voor de bestrijding van bloedluis. De eieren afkomstig van bijna tweehonderd bedrijven bleken besmet met het middel.    

De schade voor de getroffen pluimveebedrijven loopt met de dag verder op. Ze hebben geen opbrengsten doordat ze hun eieren niet meer mogen verkopen en zelfs moeten laten vernietigen. Intussen maken de boeren wel gewoon kosten, omdat ze hun dieren moeten blijven voeren. Het gaat mogelijk weken of zelfs maanden duren voordat hun bedrijven ’schoon' zijn. 

Niet alleen moeten de kippen vrij zijn van fipronil, ook de stallen zullen moeten worden schoongemaakt. De branche onderzoekt nu hoe de vervuilde stallen schoongemaakt kunnen worden. De affaire blijft verder uitdijen: de Duitse supermarktketen REWE maakte vandaag bekend alle Nederlandse eieren uit de schappen te halen. 

‘Hosanna-verhalen’

Een vraag die de pluimveebranche bezig houdt is hoe het bedrijf Chickfriend zo lang ongehinderd en in alle openheid - adverterend op social media en beurzen - zijn gang kon gaan. Pluimveehouders en -artsen zeggen dat er al minstens een jaar ‘hosanna-verhalen’ over het gebruikte anti-bloedluismiddel de ronde deden. “Ik kwam ze een keer tegen op een beurs”, zegt pluimveearts Rob Vriens. “Ik zei: ik hoor dat jullie een geweldig middel tegen bloedluis hebben, maar wat zit er nou in? Daar heb ik nooit antwoord op gekregen. Toen duidelijk werd dat ik geen pluimveehouder was, maar arts werd het gesprek ook meteen een stuk minder enthousiast. Pluimveehouders die mij om advies vroegen over het middel heb ik steeds gezegd: ‘Ik ken de positieve verhalen, maar ik weet niet wat er in zit, dus ik zou er voorzichtig mee zijn’. Maar niet iedere pluimveehouder vraagt mij om advies.” 

Misleid?

De Belgische en Nederlandse justitie doen ondertussen onderzoek naar de vraag of Chickfriend te goeder trouw was of zelf is misleid door de Belgische leverancier Poultry-Vision uit Weelde, net over de grens bij Tilburg. Onderzoekers zouden eerder deze week 6.000 liter fipronil hebben aangetroffen in een loods van Poultry-Vision in Baarle Hertog. 

De advocaat van Patrick R., eigenaar van het bedrijf, stelt tegenover EenVandaag dat R. één product in zijn assortiment had dat fipronil bevat en dat hij dat heeft verkocht aan een beperkte kring van afnemers en er daarbij vanuit ging dat zij weten of en hoe zij het middel kunnen gebruiken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.