De teller staat inmiddels op 200.000 handtekeningen en loopt snel op. De petitie naar aanleiding van de dood van Anne Faber wordt massaal ondertekend. Het is een initiatief van een moeder met drie dochters, die een onderzoek eist "naar het falende rechtssysteem in de zaak Michael P". "Deze petitie legt de enorme politieke verontwaardiging bloot," aldus cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Rooijakkers noemt de handtekeningenactie een onderdeel van het collectieve rouwproces: "Het is een duidelijk voorbeeld van woede en onmacht, de tweede fase in het proces. De ontkenningsfase is geweest. Hierna volgen het verdriet en uiteindelijk de acceptatie. Maar dat zal nog lang duren."

Koploper

Criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking Cyrille Fijnaut heeft de petitie nog niet ondertekend. Hij vindt namelijk niet dat het rechtssysteem heeft gefaald: "In Nederland lopen wij voorop als het gaat om reïntegratie. Andere landen nemen daarin een voorbeeld aan ons." Hij legt de schuld bij de uitvoering van het systeem: "De controle schiet tekort. Hoe kan het dat een veroordeelde een weekend vrijaf heeft en de beschikking heeft over een auto?"

Als lid van de adviesraad van de Inspectie Veiligheid en Justitie zag hij het al vaker misgaan. Eerder waren er problemen in de Woenselse poort en de Rooyse Wissel. "Er moeten strengere voorwaarden komen voor verlof. Ik ben er geen voorstander van dat zedendelinquenten tot hun dood in de cel zitten, maar ze moeten wel streng in de gaten gehouden worden door professionals."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.