Opnieuw wordt Michael P. tot 28 jaar cel en tbs veroordeeld. "Deze man mag nooit meer vrijkomen", zegt Hans Faber, de oom van Anne. "Maar met deze uitspraak blijft hij in theorie zicht houden op vrijheid."

Wel is er opluchting bij de familie dat het gerechtshof in Arnhem geen lagere straf heeft opgelegd. Wat betreft de familie Faber is het gegeven dat Michael P. op vrije voeten kan komen onacceptabel. De tbs-behandeling start na tweederde van de straf. Daarna wordt om de 2 jaar bekeken of de behandeling verlengd moet worden of hij vrij kan komen.

Voorbedachte rade

De familie is teleurgesteld dat moord niet bewezen is geacht door het Hof. "Alles wees erop dat deze man met voorbedachte rade een moord ging plegen", zegt Hans Faber namens de familie van Anne.

Het gerechtshof in Arnhem vindt, net als de rechtbank, dat niet bewezen kan worden dat Michael P. Anne met voorbedachte rade om heeft gebracht.

Onvoorstelbaar leed toegebracht

Het hof vindt dat Michael P. 'een hele lange gevangenisstraf' opgelegd moet worden. "Verdachte heeft gruwelijke feiten begaan en de nabestaanden onvoorstelbaar leed toegebracht", zo stellen de raadsheren. "Ook zullen zij waarschijnlijk nooit weten wat er precies gebeurd is."

Anne's vader, haar moeder en andere betrokken spreken over hoe zij de zoektocht naar Anne hebben ervaren. "We moesten haar vinden", zegt haar moeder. "Dat was het enige doel."

Deskundigen hebben volgens rechters vastgesteld dat Michael P. 'licht ontoerekeningsvatbaar' is. Het Hof vindt het onverantwoord om Michael P. zonder behandeling weer de maatschappij in te sturen. Hij krijgt daarom naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd. De advocaten van P. zeggen mogelijk in cassatie te gaan tegen het arrest.

De verdwijning van Anne

Op 29 september 2017 verdween Anne Faber nadat ze 's middags even ging fietsen om haar hoofd leeg te maken. 13 dagen lang zoeken familie, vrienden en politie naar Anne.

Een paar dagen na haar verdwijning werd haar jas gevonden, met daarop DNA-sporen van de veroordeelde zedendelinquent Michael P. Op 11 oktober bekende hij en kon op zijn aanwijzingen het lichaam van Anne worden gevonden.

Lees ook

Verkeerde inschatting

P. zat op het moment van de moord in een forensische psychiatrische kliniek in Den Dolder. Hij bereidde zich in de kliniek voor om terug te keren in de maatschappij na een veroordeling voor twee gewelddadige verkrachtingen. Uit een kritisch rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt dat verschillende instellingen de risico's en behandeling van P. verkeerd hebben ingeschat.

Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er sinds de zaak Anne Faber vaker tbs wordt opgelegd. In 2018 werd in totaal 243 keer tbs opgelegd. Acht personen kregen alleen een tbs-maatregel en geen celstraf. Het aantal zit sinds enkele jaren weer in de lift. In 2014 kregen 175 mensen tbs. De maatregel wordt opgelegd aan mensen die tijdens een delict ontoerekeningsvatbaar waren, bijvoorbeeld door een stoornis of psychose.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.