Michael P., veroordeeld voor de moord op Anne Faber, heeft niet meegewerkt aan het onderzoek van de Inspecties. Dat melden meerdere bronnen rondom de lopende onderzoeken naar de zaak Faber aan EenVandaag.

Michael P. zou te weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van de onderzoekers hebben gehad. Vandaag wordt het onderzoek gepresenteerd van twee inspecties (Justitie en Veiligheid, en Gezondheidszorg en Jeugd). De inspecties hebben onder meer gekeken naar het detentietraject van Michael P. en de behandeling die hij onderging. Dat moet antwoord geven op vragen als: hoe kon hij zo veel vrijheid genieten? En waarom ging het mis?

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Vandaag wordt ook het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gepresenteerd over de zaak Anne Faber. De Raad heeft, los van de Inspecties, zelfstandig onderzoek gedaan naar de zaak. Opvallend: Michael .P heeft wél meegewerkt aan het onderzoek van de OVV, zo melden de bronnen.

P. werkte niet meer aan de onderzoeken van de inspecties Justitie en Veiligheid, en Gezondheidszorg en Jeugd omdat de inspecties als een verlengstuk van het ministerie beschouwt. De OVV is een meer onafhankelijk onderzoeksinstituut.

Anne Faber

Anne Faber verdween eind september 2017 nadat ze een stukje was gaan fietsen. Familie en vrienden zetten direct een grote zoekactie op touw. Heel Nederland leefde mee met de bijna twee weken durende zoektocht. Over de huiveringwekkende zoektocht van de familie maakte EenVandaag een reportage.

Een DNA-spoor op de jas van Anne leidde uiteindelijk naar dader Michael P.. Hij werd aangehouden in een kliniek in Den Dolder, en bleek al een straf uit te zitten voor een eerder misdrijf: de gewelddadige verkrachting van twee meisjes. Annes lichaam werd uiteindelijk gevonden op aanwijzen van Michael P.. Juni 2018 veroordeelde de rechter Michael P. tot 28 jaar cel en TBS voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

Lees ook

Vandaag verschijnen er twee rapporten over de terugkeer van gedetineerden en tbs'ers in de samenleving. De OVV en de inspecties Justitie en Veiligheid, en Gezondheidszorg en Jeugd keken specifiek naar de reïntegratie van Michael P..

De OVV publiceert een rapport over hoe tijdens de reïntegratie van gedetineerden en van tbs'ers, rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving. De Raad keek onder meer hoe gedetineerden die vanwege een ernstige psychiatrische aandoening worden behandeld. Het onderzoek gebeurde op verzoek van de burgemeester van Zeist, Koos Janssen. Die vroeg om een onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid in Den Dolder (Zeist), naar aanleiding van de moord op Faber. Michael P. zat in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.