Michael P. heeft bij het gerechtshof afgedwongen dat de agenten die hem arresteerden mogelijk worden vervolgd. De man die Anne Faber verkrachtte en doodde zou in het arrestantenbusje ruw zijn aangepakt, waardoor hij schouderletsel opliep.

Eigenlijk wilde het Openbaar Ministerie de agenten niet vervolgen, maar P. spande met succes een zogenoemde artikel 12-procedure aan. Hiermee kan je als burger toch vervolging afdwingen. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is de klacht van P. gegrond en moet het OM alsnog onderzoeken of de agenten moeten worden vervolgd. 'Een dergelijke inbreuk op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid' kan volgens het gerechtshof niet zonder gevolgen blijven.

Vrijbrief voor mishandeling

De advocaat van Michael P., Niels Dorrestein, noemt het besluit een goede zaak. Hij is niet verrast door de uitspraak van het gerechtshof. "Cliënt is mishandeld en het kan niet zijn dat daar geen gevolgen aan worden verbonden. Dat zou een vrijbrief zijn om in de toekomst verdachten hardhandig aan te pakken. Dat heeft dan toch geen consequentie."

Dorrestein is blij dat er nu ook verder onderzoek moet worden gedaan naar, onder andere, de rol van leidinggevenden bij de politie. "Want daar zijn voldoende vragen", zo zegt de advocaat. "Welke instructies heeft de leiding van de politie gegeven aan het arrestatieteam? Hoeveel ruimte hadden de agenten? Hoe is dat letsel precies ontstaan?"

'Zwijgen had te maken met de mishandeling'

Toen Michael P. werd gearresteerd, was onduidelijk waar Anne zich bevond. De vraag was of ze nog in leven was. In het arrestatiebusje zou hij hardhandig zijn aangepakt, waarbij hem de vraag 'waar is Anne?' werd gesteld.

In de rechtszaak werd hem vervolgens verweten dat hij na zijn arrestatie 2 dagen niks heeft willen verklaren, waardoor nabestaanden onnodig lang hebben geleden. Volgens P. had zijn zwijgen vooral te maken met de mishandeling. Hij was er boos over en weigerde vervolgens nog iets te zeggen.

Anne Faber
Bron: Familie Faber
Anne Faber werd door Michael P. verkracht en vermoord.

Mishandeling geen reden tot strafvermindering

In de strafzaak heeft zijn advocaat daarom gepleit voor een lagere straf, maar de rechter vond het geen reden voor strafvermindering. De rechter erkende dat de arrestatie niet vlekkeloos was verlopen, maar hij zag in het zwijgen van P. dat hij vooral aan zichzelf dacht en niet aan het belang van nabestaanden. Michael P. kreeg in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf en TBS opgelegd.

Michael P. heeft inmiddels beroep aangekondigd en gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Advocaat Dorrestein denkt niet dat de vervolging van de agenten van grote invloed zal zijn op de cassatieprocedure. "De vervolging gaat alleen over de vraag in welke mate er sprake is geweest van mishandeling bij de arrestatie. Het gaat niet over de vraag of het latere zwijgen van Michael P. daardoor gerechtvaardigd was of niet."

Lees ook

Oom Anne Faber: dit voelt niet goed

Hans Faber, de oom van Anne, reageert in de Telegraaf dat de vervolging niet goed voelt. "Dan moeten ze ons ook maar gaan vervolgen. Het voelt niet goed als mensen worden vervolgd die Anne wilden redden. Mijn broer (de vader van Anne) is bereid om voor die agenten in de gevangenis te gaan zitten als ze onverhoopt worden veroordeeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.