Een getergde Michael P. zegt dat hij zichzelf van het leven zal beroven, als zijn straf even hoog blijft als deze nu is. "Dat ben ik 67 als ik vrij kom. Dat gaat niet gebeuren. Aan pillen kan ik wel komen."

Vandaag vond het hoger beroep plaats in de zaak tegen P. Hij werd in 2018 veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

P.: 'Proces niet eerlijk'

Die straf moet omlaag in het hoger beroep, vindt hij. P. zegt dat zijn proces niet eerlijk is verlopen. Hij zou bij voorbaat al veroordeeld zijn in de media.

Hij klaagt bovendien over zijn arrestatie. Waarbij hij zegt zwaar te zijn mishandeld. Gemarteld, zo noemt hij het. Nog altijd heeft hij last van zijn schouder. "Bij het tennissen heb ik last van mijn backhand en moeite met hoog tillen."

Ondraaglijke last voor familie

De familie van Anne Faber vindt het een ondraaglijke last om het hoger beroep mee te moeten maken. Weer moeten ze alle pijnlijke details horen. Moeder Elze verwacht nog dagelijks een appje van haar dochter: 'Mama, kom je me ophalen van het station?' Of: een kus op haar wang. "Steeds meer realiseer ik me dat dit nooit meer zal gebeuren. Dat het echt waar is dat mijn dochter dood is. Dat doet veel pijn. Die zou ik graag ruilen met een schouderblessure."

De vriend van Anne liet via zijn advocaat weten zich 'psychologisch gegijzeld' te voelen. De impact van de vermissing van Anne was immens. Daar kwam nog bovenop dat hij van zijn bed werd gelicht, en meerdere malen werd verhoord als verdachte. Daardoor kon hij niet direct mee zoeken naar zijn sprankelende lieve Anne. "Het hoger beroep mag niet lonen", vindt hij.

info

Michael P. zat een straf uit in een forensische kliniek in Den Dolder voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2012. Hij had daar veel vrijheden, en kon regelmatig de kliniek uit. Op 29 september 2017 raakte Anne Faber vermist. Michael P heeft bekend haar te hebben verkracht en gedood.

De conclusies van de rapporten van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de inspecties waren onlangs vernietigend. Door een opeenstapeling van fouten kreeg Michael P vrijheden zonder te kijken naar de risico's. De minister moest diep door het stof en kondigde maatregelen aan. Tot eind 2019 worden er geen zware gevallen meer geplaatst in de kliniek in Den Dolder.

Lees ook

'Niet bewust van het leven beroofd'

Michael P. laat zich in het hoger beroep van een hele andere kant zien dan bij de rechtszaak. Toen nam hij medicatie. Nu zegt hij 'nuchter' te zijn. P. was alert, strijdbaar en geïrriteerd. "Het lijkt alsof het u allemaal overkomt", zo houdt de voorzitter van het gerechtshof Michael P. voor. "Uit niets blijkt dat u Anne wilde laten gaan." Michael P. antwoordt als volgt: "Ik heb haar niet bewust van het leven beroofd. Ik ben verslaafd, paranoia, handel al jarenlang impulsief. Als iemand me verkeerd aankijkt, ook in de bajes, dan pak ik 'm."

Na een eerdere pittige aanvaring met de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie, wordt P ongekend fel. Na een kritische ondervraging zegt hij dreigend: 'Ik houd me nu nog in. Ik had ook naar u toe kunnen lopen en kunnen kijken hoever ik kon komen voordat de parketpolitie bij u was."

Leugens

De verklaringen van Michael P. stroken op tal van punten niet met het onderzoek van de recherche. Moeder Elze zegt dat het duidelijk is dat P. liegt. Dat hij niet weet waar de verdwenen sieraden van Anne zijn, is ongeloofwaardig. "Ik zal nooit weten hoe lang mijn dochter geleden heeft. Wat de waarheid is."

Dat is de wrange constatering voor de familie Faber. Dat ze noot precies zullen weten wat er met Anne is gebeurd. Vader Wim Faber dwong zichzelf in het mortuarium het zwaar toegetakelde lichaam van Anne te zien. Om te beseffen dat het waar was. "Ze moesten mij vertellen dat dit mijn dochter was."

Anne Faber
Bron: Familie Faber
Anne Faber

Familie: 'Hij mag nooit meer vrij komen'

Het Openbaar Ministerie vindt moord wettig en overtuigend bewezen. Michael P. zou Anne niet in een opwelling hebben gedood, maar wel degelijk het plan hebben gehad om haar te vermoorden. Er is daarom opnieuw 28 jaar celstraf en tbs geëist.

De familie Faber waarschuwt dat de levensgevaarlijke Michael P nooit meer vrij zou mogen komen. Moeder Elze: "Ik zal nooit meer echt gelukkig zijn. Ik heb levenslang. Er is maar één persoon die ik hetzelfde toewens."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.