Michael P. is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar met tbs en dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Hiermee volgt de rechtbank de strafeis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft Michael P. buitensporig veel geweld gebruikt. Of zoals de rechter het zelf formuleert: "Haar angst en pijn moet vreselijk zijn geweest." De rechter acht moord niet bewezen, omdat Michael P. bij het verlaten van de kliniek niet met voorbedachten rade de intentie had om iemand te doden. Wel is volgens de rechter bewezen dat P. na de cruciale botsing met Anne Faber, doelmatig en gepland te werk ging om niet gepakt te worden door de politie. Daarom acht de rechter gekwalificeerde doodslag wel bewezen.

Hard 'nee' schuddend

Michael P. hoorde de strafeis rustig en kalm aan. Volgens justitieverslaggever Fannie Tijmstra schudde P. alleen met zijn hoofd. De rechter acht een groot deel van zijn verklaringen ongeloofwaardig. Ook zou P. met zijn daad veel maatschappelijke onrust bij vrouwen in de samenleving hebben bezorgd. 

Schadevergoedingen toegekend

Verder valt op dat dat er veel aandacht is voor het leed van de slachtoffers en nabestaanden. Veel schadevergoedingen worden toegekend. Zo moet Michael P. 20.000 euro betalen aan broer van Anne Faber die door het hele drama een forse studieschuld heeft opgelopen. Anne Faber verdween in september vorig jaar tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Ruim twee weken later werd haar lichaam gevonden. 

Dat het hele proces diepe sporen heeft achtergelaten bij de familie Faber wordt duidelijk wanneer EenVandaag spreekt met de nabestaanden. In een speciale YouTube versie praat de moeder, vader en broer van Anne Faber openhartig over het grote verlies en gemis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.