Opnieuw ligt de kliniek in Den Dolder onder vuur na de ontsnapping van een zeer gevaarlijke patiënt. De inwoners in het dorp zijn het inmiddels helemaal zat. "We zijn in shock, maar aan de andere kant ook niet verbaasd. Alles lijkt daar mis te gaan."

Het zou gaan om de 44-jarige Peter M., een psychiatrisch patiënt die lijdt aan psychoses en schizofrenie en verbleef op de gesloten afdeling van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. Na een uur onbegeleid verlof nam hij afgelopen zaterdag de benen en keerde niet meer terug naar de kliniek. Pas gisteravond sloeg de instelling waar ook de moordenaar van Anne Faber Michael P. verbleef alarm over de ontsnapping. M. is volgens zijn eigen familie "levensgevaarlijk" als hij zijn pillen niet slikt.

Jeroen Hol van de ondernemersvereniging in Den Dolder heeft er geen goed woord voor over. "Dit is echt een nieuw dieptepunt weer. Alles lijkt daar mis te gaan in die kliniek. Dit veroorzaakt zoveel onrust in het dorp."

'Communicatie is dramatisch'

Hol begrijpt ook niet waarom de kliniek pas dinsdagavond met dit bericht naar buiten kwam. "De communicatie vanuit die kliniek is echt dramatisch. Er zullen waarschijnlijk weer allemaal privacybelangen spelen waarom ze er niks over kunnen zeggen, maar ik vind dit echt ongelooflijk weer."

Als het aan de lokale ondernemer ligt, sluit de kliniek zo snel mogelijk zijn deuren. "Wat wij nu het liefst zouden willen, is acuut de handel sluiten. Zet de kliniek maar ergens anders neer. Bij ons is nu wel de grens bereikt. Veel inwoners hebben het er heel moeilijk mee."

'Moet je altijd hele dorp alarmeren?'

Hoogleraar reclassering Peter van der Laan begrijpt de onrust bij de inwoners in het dorp, maar denkt dat er best een goede reden kan zijn waarom de kliniek het nieuws van de ontsnapping niet meteen wereldkundig maakte. "Jaarlijks is er sprake van zo'n 40.000 verlofbewegingen. Begeleid en onbegeleid. Het overgrote deel hiervan gaat goed en verloopt zonder incidenten. Sommigen komen niet tijdig terug, maar ook daarvoor geldt dat ze iets later vaak wel gewoon weer terugkomen. Moet je dan meteen het hele dorp alarmeren?

Wel vindt van der Laan dat de instelling meteen de burgemeester had moeten inlichten. "Ik vind dat gezien de bijzondere omstandigheden van Den Dolder, de kliniek er zeer verstandig aan had gedaan direct de burgemeester te informeren. Dat dit niet is gebeurd vind ik wel heel vreemd."

Kliniek: in toekomst gemeente wel inlichten bij ontsnapping

In een reactie aan EenVandaag laat de forensische instelling weten het in de toekomst toch anders te willen aanpakken. "Het kan geen kwaad om naar aanleiding van dit voorval de communicatie met de gemeente nog eens goed tegen het licht te houden. Volgens de protocollen is dit niet verplicht, maar misschien juist omdat het hier in Den Dolder zo onder het vergrootglas ligt gaan we de gemeente in de toekomst wel inlichten."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.