Op verkiezingscampagne, ondanks dat je partij je op een onverkiesbare plek heeft gezet. Rens Raemakers (D66) en Martijn van Helvert (CDA) doen het. In hun provincie Limburg zijn ze op jacht naar voorkeurstemmen, om zo toch in de Tweede Kamer te komen.

Kamerleden Raemakers en Van Helvert vertellen waarom zij - ondanks dat hun partijen hen hier niet in steunen - opnieuw een zetel willen in de Tweede Kamer.

Grote teleurstelling

De 29-jarige Rens Raemakers, die opgroeide in Neer, was in 2017 het jongste lid van de Tweede Kamer. Hij stond toen op de 16e plaats voor zijn partij D66. Ondanks burn-outklachten vorig jaar wil hij opnieuw de Tweede Kamer in. Maar, afgaand op de laatste peilingen, gaat dat niet lukken vanaf plek 19 op de kandidatenlijst.

"Dat was een grote teleurstelling", vertelt hij. "In eerste instantie wist ik niet wat ik ermee moest, maar ik heb toch besloten om voor een plek te vechten. De rol van underdog ligt mij wel. Het is uiteindelijk aan de Limburgse kiezers om de D66-top ervan te overtuigen dat ik erbij hoor in de fractie."

Lees ook

Voor de Limburger

En daar doet Raemakers het uiteindelijk voor: de Limburgse kiezers. Elk weekend gaat hij terug naar zijn provincie om daar een wedstrijd te voetballen, of te fluiten en om zijn vrienden te ontmoeten. Zo wil hij - als enige uit die provincie op de kieslijst voor D66 - de stem van de Limburger vertegenwoordigen in Den Haag.

Zo staat Martijn van Helvert uit Sittard er ook in. Hij zit sinds 2014 in de Tweede Kamer voor het CDA. "Het gaat erom: wat kunnen wij nu doen voor onze regio? Als mensen hun kans kunnen grijpen doordat ik in Den Haag een duwtje in de goede richting kan geven, maken we onze regio en daarmee Nederland sterker."

Probleem van de partij

In 2017 werd Van Helvert met 19.106 voorkeurstemmen direct herkozen. Maar nu hij op de kandidatenlijst op plek 25 staat, is de kans dat hij op 17 maart opnieuw in de Kamer komt klein.

Over het feit dat zijn partij iemand anders in gedachten heeft voor 'zijn' zetel in de Tweede Kamer, kan hij kort zijn: "Dat is het probleem van de partij, niet van mij of van de kiezers." Natuurlijk wil hij samen met zijn partij een mooi programma maken, voegt hij eraan toe. "Maar uiteindelijk zit je er niet voor je partij."

Tijdens de campagne is ook tijd voor Limburgse vlaai
Bron: EenVandaag
Tijdens de campagne is ook tijd voor Limburgse vlaai

Vertegenwoordiger uit de regio

Raemakers en Van Helvert bezochten de afgelopen tijd verschillende debatten in hun regio en gingen zoveel mogelijk de straat op.

Kiezers uit de regio lijken er wel iets voor te voelen, dat mede-Limburgers hun belangen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Zoals Babs Schurgers, in het publiek bij een van de debatten: "Een Limburgse politicus in Den Haag weet veel beter wat hier speelt dan iemand uit Noord-Holland." Om met voorkeurstemmen te worden gekozen waren er bij de vorige verkiezingen ruim 17.000 stemmen nodig. Hoe dat tijdens deze verkiezingen zit, hangt af van de opkomst

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.