Zo'n 100.000 nieuwe Nederlanders mogen dit jaar voor het eerst naar de stembus. Veel van hen maakten nog niet eerder vrije verkiezingen mee. "Eindelijk kan ik zelf bepalen op welke partij ik stem."

De mensen om wie het gaat zijn jaren geleden uit onder andere Syrië, Iran, Irak, Afghanistan en Somalië gevlucht voor oorlog of vervolging. Sinds kort hebben ze een Nederlands paspoort, een vereiste om te mogen stemmen.

Dictatuur

De Zuid-Syrische Amer Alomari (29) is een van hen. Hij woont sinds 2014 in Nederland. Dat hij mag stemmen, betekent veel voor hem en andere nieuwkomers, vertelt hij.

"Ik kom uit een dictatuur. In Syrië is stemmen op een democratische manier niet mogelijk. Er is maar één partij, die van dictator Bashar al-Assad. Je moet op hem stemmen anders ga je naar de gevangenis. Daarom zijn deze verkiezingen voor ons zo bijzonder."

Amer vertelt hoe bijzonder het is om voor het eerst vrij te kunnen stemmen.

Lage opkomst

Toch gaan lang niet alle nieuwe Nederlanders stemmen. Volgens de stichting Nieuwlander, die dienstverleners en nieuwkomers traint, is de opkomst van Nederlanders met een migratieachtergrond dramatisch tijdens landelijke verkiezingen. Minder dan de helft stemt, zegt de stichting.

Vermoedelijk ligt het aantal kiezers met een recent vluchtverleden nog veel lager. Daarom startte de stichting een campagne om zoveel mogelijk nieuwe Nederlanders naar de stembus te krijgen.

Lees ook

Brug bouwen

Voor Amer Alomari is dat een reden om Arabisch sprekende nieuwkomers wegwijs te maken tijdens de verkiezingen. Volgens hem missen veel van hen informatie en uitleg over stemmen. Met zijn Facebookpagina, de brug van Amer, wil hij een figuurlijke brug slaan tussen nieuwkomers, huidige Nederlanders en de Nederlandse overheid.

Inmiddels bestaat de pagina 5 jaar en heeft Amer zo'n 25.000 Arabisch sprekende volgers, die zijn chats en live Facebookgesprekken met politici van verschillende partijen bekijken. "Voor mij is het heel bijzonder dat de politieke partijen nu naar ons komen om hun verhaal te delen." Ook filmt hij in het stembureau in Overvecht, waar hij in het Arabisch uitlegt hoe stemmen precies werkt.

Bang om te stemmen

Amer hoopt dat, mede door zijn inspanningen, er inderdaad meer mensen naar de stembus zullen gaan. Meedoen aan de verkiezingen is heel belangrijk, vindt hij. "Ik werk, doe mijn best voor onze samenleving en nu komt de tijd dat ik mag stemmen. Ik kan mijn paspoort en stempas gebruiken. Daardoor ben ik een echt betrokken Nederlander."

Hij vermoedt dat zo'n 80 procent van zijn Facebookvolgers zal gaan stemmen. "Mensen zijn wel bang en vragen: 'Als ik niet stem, gebeurt er dan iets met mij? Met mijn werk, met mijn leven?' Wij zijn gewend om iets verplicht te doen in ons land." Tijdens zijn voorlichtingen krijgt Amer soms ook vragen over klimaat of onderwerpen als werk en zorg. "Mensen zijn niet alleen bezig met asiel en integratie, daar ben ik blij om."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.