Zes lijsttrekkers stonden vanavond tegenover elkaar in het EenVandaag Verkiezingsdebat. Van het laatste nieuws over AstraZeneca tot een 'gestolen' Soldaat van Oranje-grap: we zetten de opvallendste momenten uit het debat voor je op een rij.

De lijsttrekkers van VVD, CDA, PVV, D66, GroenLinks en de PvdA deden mee aan het debat. Dit zijn de partijen die het afgelopen jaar gemiddeld het grootst waren in de peilingen van EenVandaag en Ipsos. In drie een-op-eendebatten stonden de partijen tegenover elkaar.

Lees ook

Rutte en Wilders over AstraZeneca: 'Het hoort erbij' of 'geklungel'?

Het debat startte met een actuele kwestie: het feit dat het vaccineren met AstraZeneca tijdelijk wordt gestopt. Wat vinden de partijen daarvan? Geert Wilders verweet premier Rutte dat juist dit het vaccin is waar ouderen mee gevaccineerd worden: nu loopt dat vertraging op. Volgens hem hadden zij eerder met het Pfizer-vaccin ingeënt moeten worden: "Het is ontzettend fout dat dit zo is gegaan. Geklungel."

"Het is heel vervelend dat zoveel mensen nu horen dat ze niet geprikt worden", antwoordde Rutte, maar hij benadrukte dat het kabinet 'de adviezen van de deskundigen volgt'. "Het allerergst zou zijn als Geert Wilders bepaalt wie wanneer gevaccineerd wordt."

"Dit hoort helaas bij het bestrijden van een pandemie", zegt Mark Rutte over het tijdelijk stoppen met AstraZeneca.

Ploumen over het CDA: 'Het reservewiel aan een rechtse coalitie'

Elke lijsttrekker nam zijn of haar eigen onderwerp mee naar het debat. Voor Lilianne Ploumen van de PvdA was dit de ongelijkheid in de samenleving. "Ik schrok toen ik het programma van het CDA las", zei ze in haar debat met Wopke Hoekstra (CDA). De plannen van het CDA voor onder andere de WW-duur en eigen bijdrage voor de zorg noemde Ploumen 'onfatsoenlijk' en 'asociaal': "U bent het reservewiel aan een rechtse coalitie."

Hoekstra verweet de PvdA juist ongelijkheid te hebben vergroot in het kabinet Rutte II. "Het getuigt van lef dat juist de PvdA met deze stelling komt. Er is geen partij die zo aan ongelijkheid heeft bijgedragen." Als voorbeeld noemde Hoekstra onder andere dat studenten nu moeten lenen, de sociale werkvoorziening is afgeschaft en het verlagen van de hypotheekrenteaftrek.

Lilianne Ploumen: "Het partijprogramma van het CDA is onfatsoenlijk en asociaal."

Jesse Klaver: 'Mark Rutte likkebaardend over Lelystad Airport'

Het volgende duo was Jesse Klaver van GroenLinks en Sigrid Kaag van D66. Klaver wil in een groen kabinet met D66 opkomen voor het klimaat, onder andere door Lelystad Airport niet te openen. "Het is het kabinet waar u nu inzit niet gelukt de klimaatdoelen te regelen. Gaan wij samen optrekken?"

Kaag benadrukte juist in het 'groenste kabinet ooit' te zitten. "Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen, maar wij willen meer." Lelystad Airport is alleen geen relevant onderwerp, zo zei ze: "Ik denk dat het helemaal niet aan de orde komt." Klaver zag dat anders: "Ik zie Mark Rutte al likkebaarden: Lelystad is een prestigeproject. En wij moeten heel duidelijk maken dat wij niet meegaan in prestigeprojecten."

Jesse Klaver heeft een vraag voor Sigrid Kaag: "Gaan wij samen optrekken in een groen kabinet?"

Lees ook

Rutte kaatst Soldaat van Oranje-grap terug

Geert Wilders van de PVV nam immigratie mee als zijn thema: "Wij willen eindelijk Nederlanders weer op een zetten. Zij hebben een enorme prijs betaald voor de massa-immigratie. Het geld dat daar naartoe is gegaan hadden we aan Nederlanders kunnen besteden." Hij riep Mark Rutte (VVD) op de immigratie stop te zetten: "Kent u het woord Nederlanders nog?"

Rutte kaatste die vraag snel terug: "Deze riedel houdt u al zo lang. U verandert zo langzaamaan in Soldaat van Oranje de musical." Die grap had hij direct van zijn tegenstander overgenomen: Wilders maakte hem vorige week al in het coronadebat, maar dan over de avondklok. Premier Rutte had dat onthouden: "Ik vond het zo'n goede grap: ik dacht ik neem hem over."

Maakte Rutte de beste grap van de avond? "Deze riedel houdt u al zo lang. U verandert langzaamaan in Soldaat van Oranje de musical."

Lees ook

Het debat in 1 minuut

Nog meer zien of juist maar kort de tijd om de hoogtepunten van het debat te bekijken? In onderstaande video hebben we de opvallendste uitspraken uit het EenVandaag Verkiezingsdebat in minder dan een minuut op een rij gezet.

De opvallendste uitspraken van het EenVandaag Verkiezingsdebat in minder dan 1 minuut

Liever het hele debat terugkijken? Dat kan natuurlijk ook: de volledige uitzending vind je hier.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.