De huizenprijzen blijven voorlopig tóch stijgen. Dat zeggen economen van de Rabobank. Dat zorgt er in combinatie met het tekort aan woningen voor dat het steeds moeilijker wordt om een huis te vinden. Al helemaal voor nieuwkomers op de huizenmarkt.

Doordat de vaccinatiecampagne nu op stoom is gekomen zijn de macro-economische vooruitzichten verbeterd, zeggen de economen van de Rabobank. Een maand eerder voorspelde de ING juist een mogelijke afkoeling op de woningmarkt. Die voorspellingen moeten altijd met een korrel zout genomen worden, zegt econoom Martin Visser. "Je kan nooit precies voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat wel heel duidelijk wordt uit deze twee voorspellingen, is dat de huizenmarkt nu enorm onzeker is."

Op volle toeren

Op basis van onder andere eerdere ontwikkelingen, vraag en aanbod en het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt, wordt een voorspelling voor de toekomst gemaakt. Visser legt uit dat het heel moeilijk is om te voorspellen welke invloed de coronacrisis op de huizenmarkt heeft.

Tot nu toe lijkt het erop dat de huizenmarkt zich niks aantrekt van het virus, zegt hij. "Daarom blijft de huizenmarkt nog op volle toeren doordraaien." En stijgen de prijzen dus ook verder door.

Lees ook

Woningtekort

Het stijgen van de huizenprijzen staat een op een in verband met het tekort aan woningen. Daarom is de oplossing voor de stijgende huurprijzen, het bouwen van meer woningen, vertelt Visser. "Maar dat weten alle politieke partijen ook al heel lang. Het is de vraag of het komende kabinet daadwerkelijk iets gaat veranderen."

Daar heeft het volgende kabinet een flinke kluif aan. "Op elk gebied moeten er namelijk woningen bij. Dat kan bijvoorbeeld ook door oude winkelcentra of kantoorpanden om te gooien." Ook benadrukt Visser dat de doorstroom tussen woningen verbeterd moet worden.

Nieuwkomers

Alles is dus terug te leiden naar het bijbouwen van woningen of vrijmaken van extra woningruimte. Totdat dat gebeurt, is het voor nieuwkomers namelijk kansloos om de woningmarkt te betreden. "Jongeren met een studieschuld kunnen een eigen huis nu helemaal niet betalen. Maar ook aan huurwoningen is een tekort."

En volgens Visser is het extra subsidiëren om het financieel makkelijker te maken het laatste wat er moet gebeuren. Als huizenkopers meer mogen gaan bijlenen en dus meer schulden mogen maken, zullen de prijzen alleen maar verder worden opgejaagd. "Als de politiek die norm hanteert, draaien ze echt aan de verkeerde knop."

Lees ook

Stop AstraZeneca vaccin

De mogelijke vertraging die de vaccinatiecampagne kan oplopen door de tijdelijke stop van het inenten met het AstraZeneca vaccin is nog niet meegenomen in de voorspelling van de Rabobank. Maar volgens Visser hoeft de voorspelling van de Rabobank om die reden nog niet heroverwogen te worden.

"De tijd zal leren of de vaccinatieschema daadwerkelijk vertraging oploopt. Voor nu is het alleen duidelijk dat we stoppen voor twee weken. Een vertraging van een aantal weken of maanden zal niet direct gevolgen hebben op de huizenmarkt." Het is een ander verhaal als het vaccin volledig uitvalt en de planning niet gehaald wordt, vertelt Visser. "Dat kan wél hele grote economische gevolgen hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.