Op sommige momenten ging het er fel aan toe in het EenVandaag Verkiezingsdebat tussen zes lijsttrekkers. We bespreken de 5 meest opvallende momenten van het debat.

De lijsttrekkers Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB) en Rob Jetten (D66) debatteerden in Ahoy Rotterdam met elkaar over de thema's migratie, klimaat en bestaanszekerheid.

1. 'Geen asielcrisis, maar een VVD-crisis'

Het debat over migratie begon met de vraag hoeveel asielzoekers de lijsttrekkers in ons land willen toelaten. Volgens Geert Wilders (PVV), Pieter Omtzigt (NSC) en Dilan Yeşilgöz (VVD) moet dat aantal fors naar beneden, volgens Rob Jetten (D66) juist niet. "Er is geen asielcrisis, maar een VVD-crisis", zo zeI hij over het beleid van de afgelopen jaren.

Yeşilgöz antwoordde daar fel op: "D66 ontkent elk probleem op gebied van asiel en migratie, en ontkent de zorgen van mensen."

Rob Jetten tegen Dilan Yeşilgöz: 'Er is geen asielcrisis, maar een VVD-crisis'
info

Jetten en Wilders vielen op

Wie het meest opviel tijdens het EenVandaag Verkiezingsdebat? Voor politiek verslaggever Remko Theulings was dat Rob Jetten. De D66-leider was volgens hem opvallend fel: "Vooral de manier waarop hij Yeşilgöz (VVD) aanviel op het punt van overlast gevende asielzoekers was verrassend. En ook de felheid over de stikstofcrisis, waar hij Nederland 'de grootste megastal van Europa' noemde, viel op."

"Hij wordt op de voet gevolgd door Geert Wilders", zegt Theulings. "Die is sterk in ieder debat, en nu dus ook, vooral op zijn favoriete onderwerp migratie. Hij had alleen het nadeel dat hij op dat punt niet zijn favoriete tegenstander Frans Timmermans trof. Vandaar dat hij wellicht minder effectief was dan in bijvoorbeeld het SBS-debat."

Bekijk ook

2. Timmermans en Wilders over 'Venlo aan Zee'

Geert Wilders (PVV) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) botsten op het onderwerp klimaat. Volgens Wilders wordt er veel te veel geld aan uitgegeven: "Wij ontkennen het klimaatprobleem niet. Maar we geven er miljarden aan uit, terwijl mensen de boodschappen niet kunnen betalen. Er zijn de komende jaren grotere problemen dan het klimaat."

Volgens Timmermans brengt het niet goed aanpakken van het klimaatprobleem mensen uiteindelijk juist dieper in de problemen, benadrukte hij. "Meneer Wilders vindt Venlo aan Zee misschien leuk, maar ik niet."

Frans Timmermans en Geert Wilders botsen over 'Venlo aan Zee'
info

Minder schroom bij Timmermans

Volgens politiek verslaggever Remko Theulings leek ook Frans Timmermans deze avond de schroom enigszins van zich af te hebben geschud. "Hij ging er feller in dan in eerdere debatten, onder anderen tegen Wilders op het onderwerp klimaat. Maar hij ageerde vooral tegen Yeşilgöz, die hij verweet dat ze geen verantwoording zou afleggen over 13 jaar VVD-beleid, en dat ze zijn belastingplannen continu verkeerd afschildert. 'Het zou goed zijn als de VVD een tijdje op de reservebank plaatsnam', zei hij daarom."

Yesilgöz beet van zich af en benadrukte dat de middengroepen er in de VVD-plannen wel degelijk op vooruit gaan. Verder herhaalde ze, dat GroenLinks-PvdA ondernemend Nederland 'kapot belast'.

3. Van der Plas: 'Boeren worden geschoffeerd'

Ook stikstof kwam aan bod tijdens het debat over klimaat. Rob Jetten (D66) noemde Nederland 'de grootste megastal van Europa' en benadrukte dat de Nederlandse landbouw veel uitstoot en flink moet gaan minderen.

Een opmerking tegen het zere been van Caroline van der Plas (BBB): "Meneer Jetten schoffeert de boeren door dit te zeggen." Volgens haar loopt ons land juist voorop en kunnen boeren veel meer stikstof verminderen. Als ze daar maar toe in staat worden gesteld. "Boeren uit het buitenland komen juist hier om te leren van onze innovatie."

Caroline van der Plas tegen Rob Jetten: 'U schoffeert de boeren'

Bekijk ook

4. Timmermans: 'Yeşilgöz heeft geleerd van Rutte'

Als laatste was er het debat over het onderwerp bestaanszekerheid: hoe houden mensen meer geld over? GroenLinks-PvdA wil dat de rijken de zwaarste lasten dragen. "Wij gooien belastingen omhoog voor rijke Nederlanders", zei Frans Timmermans."Dat is niet leuk voor miljonairs, maar zo maken we Nederland wel rechtvaardiger."

Volgens Dilan Yeşilgöz wil GroenLinks-PvdA mensen juist 'kapot belasten'. "Het gaat hier over ondernemers, niet over rijke mensen. U plukt mensen kaal." Onjuist, volgens Timmermans: "Nu doet ze het weer: u stelt het telkens verkeerd voor." Daarin zou ze volgens de leider van GroenLinks-PvdA 'geleerd hebben van haar voorganger Rutte['.

Voglens Yeşilgöz wil Frans Timmermans Nederlanders 'kapot belasten', maar dat is volgens Timmermans absoluut niet waar

5. Omtzigt wil 'beter bestuur'

De laatste vraag in het debat was hoe de volgende generatie het beter gaat krijgen dan de huidige. Volgens Pieter Omtzigt (NSC) zit dat hem in beter bestuur. "We hebben een overheid die enorm gefaald heeft met toeslagenouders, met Groningen. Burgers kwamen er niet doorheen."

"Als we dat niet veranderen, krijgen we dezelfde soort schandalen. En daar moeten we nu echt een keer mee kappen."

Pieter Omtzigt: 'Het is tijd voor beter bestuur'
info

Omtzigt en Van der Plas op achtergrond

"Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas speelden in het debat een iets minder prominente rol", zegt politiek verslaggever Remko Theulings. "De NSC-leider benadrukte nog maar eens, dat alles begint bij goed bestuur. Verder hamert hij erop, dat werkgevers en pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het oplossen van de wooncrisis."

"Van der Plas nam het zoals verwacht op voor agrarisch Nederland. Ze sloot haar pleidooi voor bestaanszekerheid af, met de opmerking dat rijkdom voor de huidige generatie jongeren niet het belangrijkste is: 'Deze generatie heeft het voor de kiezen gehad. Zorgen voor welzijn voor onze jongeren is heel belangrijk.'"

Het EenVandaag Verkiezingsdebat

Het hele debat terugkijken? Dat kan hier:

Kijk hier het EenVandaag Verkiezingsdebat terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.