Meer stembureaus, stembureaus op andere plekken dan anders en andere openingstijden dan normaal. Door corona zijn de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar niet hetzelfde.

Dit jaar zijn de mogelijkheden om in een stembureau een stem uit te brengen uitgesmeerd over drie dagen. De eerste stembureaus gingen maandagmorgen om 07.30 uur open. De maandag en de dinsdag is het de bedoeling dat kwetsbaren en mensen uit een risicogroep in relatieve rust terechtkunnen op de stemlokalen.

9200 stemlokalen

Niet alle stemlocaties zijn maandag en dinsdag al open, dat zijn er in totaal rond de 1600. Woensdag gaan er nog duizenden extra open. Dan zijn er rond de 9200 plaatsen waar mensen terechtkunnen. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur.

Hieronder zijn alle stembureaus in Nederland te vinden. Ook staan alle locaties van afgiftepunten vermeld waar ouderen terechtkunnen om hun briefstem nog in de leveren.

Klik op het locatie-icoontje om de stemlocaties bij jou in de buurt te zien, of gebruik de zoomfunctie.
Zoek op gemeente, plaatsnaam, straatnaam of postcode.

Potlood mee naar huis

Voor alle stembureaus in het land gelden dit jaar speciale maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Zo worden in het stemlokaal potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt.

In sommige gemeenten krijgen alle kiezers een eigen rood potlood dat ze daarna mee naar huis mogen nemen. En er zijn 'kuchschermen' tussen de kiezers en de leden van de stembureaus.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.