De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn vader Kim Jong Il hebben lange tijd valse Braziliaanse paspoorten gebruikt om naar Westerse landen te kunnen reizen. Op de paspoorten, die op 26 februari 1996 zijn uitgegeven door de Braziliaanse ambassade in Praag staat dat ze geboren zijn in Sao Paulo. Kim Jong Un gebruikt de naam Josef Pwag en zijn vader heet in het paspoort Ijong Tchoi.

De onthulling werd gedaan door persbureau Reuters. De paspoorten zouden gebruikt zijn voor reizen naar ondermeer Brazilië, Japan en Hong Kong.

Reuters heeft alleen de fotokopiën gezien en niet de originele documenten, maar volgens verschillende medewerkers van veiligheidsdiensten gaat het hier om echte documenten. Als geboortedatum van Kim Jong Un staat 1 februari 1983. Of die geboortedatum wel echt klopt weet niemand, want zo weinig is er bekend over de Noord-Koreanse leider. Waarschijnlijk heeft hij het paspoort ook gebruikt om zijn opleiding te kunnen volgen aan een internationale school in Bern, Zwitserland. Daar ging hij als ‘zoon van een ambassade-chauffeur’ door het leven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.