Ook online werd het debat tussen Clinton en Trump veel besproken. 

Volgens twitteraars was de winnaar Kenneth Bone, een vragensteller uit het publiek. Hij was op social media de sensatie van de avond, en dus riepen internationale media hem uit tot de grote winnaar van het debat.

Met zijn eenvoudige uitstraling was hij voor veel mensen een soort licht in de duisternis in het keiharde debat. En dus werd er massaal op hem gereageerd. Bijvoorbeeld over zijn kleding. Die gaat waarschijnlijk dé hit worden tijdens Halloween dit jaar. Maar de populariteit van Bone is vooral een cynische reactie op de toon van het debat:

Iemand twittert:

'Hij is de held die we niet verdienen, maar die we wel nodig hebben…'

En politiek commentator Ben Shapiro stelt het nog scherper:

'Ken Bone zou een veel betere president zijn dan die andere twee'

Hoe komt zo'n vragensteller daar nu terecht? Daar spraken we over met Amerikadeskundige Willem Post. 

Vaak krijgt de verkiezingscampagne wel een gezicht, zoals in 2008 bij de eerste verkiezing van Barack Obama. Toen draaiden de verkiezingen om Joe the Plumber, oftewel Joe de loodgieter. Hij werd hiermee echt het symbool van de verkiezingen. En dat geeft aan hoeveel invloed dit soort vragenstellers kunnen hebben op de uitkomst van bijvoorbeeld een debat. 

En dat heeft oud-president Bill Clinton goed in de gaten, want hij ging meteen naar Ken Bone toe. Hij weet natuurlijk uit ervaring dat vragenstellers de kiezer vertegenwoordigen en hij scoorde daarmee zelf ook in 1992, toen president George Bush Senior zich geen raad wist met een vraag uit het publiek.

Met dat moment won Clinton in ieder geval dat debat, en het is opvallend dat juist hij er nu ook weer als de kippen bij was om voor het oog van de camera even zijn moment te pakken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.