Chaotisch, fel en explosief: het eerste debat tussen president Trump en zijn uitdager Joe Biden draaide afgelopen nacht uit op een keiharde confrontatie. Deze studenten in 'swing state' Wisconsin keken er vol verbazing naar.

"Kinderachtig, met dat woord zou ik omschrijven wat we net hebben gezien", vertelt biologiestudent Fabiana Veguilla. "Het was zo dramatisch als ik had verwacht, maar daarnaast vond ik het ook interessant." Al twijfelt ze of ze het eerste grote tv-debat tussen de presidentskandidaten wel een debat kan noemen.

Verbale vechtpartij

Het debat mondde vanaf de eerste minuut uit in een verbale vechtpartij, waarbij de debatleider grote moeite had om de orde te bewaken. De interrupties stapelden zich in rap tempo op, waardoor het voor veel kijkers moeilijk was om zich op de inhoud te concentreren.

"Het leek wel een ontspoorde trein, ik kreeg er hoofdpijn van. We hebben in elk geval een hoop om te verwerken", zegt Mikyla Sage die haar studentenkamer heeft verlaten om het debat te volgen in het auditorium op de universiteitscampus in Madison, Wisconsin.

Lees ook

Fabiana
Bron: Eenvandaag
Fabiana zit klaar voor het debat

Voor het eerst stemmen

Een handjevol studenten heeft zich verzameld in het auditorium van de universiteitscampus om samen naar het debat te kijken. Veel van hen mogen in november voor het eerst hun stem uitbrengen. En dat zorgt voor veel enthousiasme. Politiek leeft hier en dat is niet zonder reden.

Veel ogen zijn gericht op deze relatief kleine staat, omdat de verkiezingsuitslag in 2016 er voor een grote verrassing zorgde. Donald Trump versloeg Hillary Clinton met slechts een paar duizend stemmen meer. Het was voor het eerst sinds 1984 dat een republikeinse presidentskandidaat in de staat wist te winnen. De winst was doorslaggevend voor Trumps weg naar het Witte Huis.

Lees ook

Twee oude mannen

De meeste aanwezigen zijn gematigd enthousiast over de twee kandidaten die vanavond op het podium staan. Ook voor biologiestudent Fabiana is dit een teleurstelling. "We begonnen dit verkiezingsseizoen met de meest diverse verzameling van kandidaten ooit en nu komt het toch weer neer op twee oude mannen. We hebben nog een lange weg te gaan."

Fabiana zal op Biden stemmen, vertelt ze. "Hij was mijn laatste optie, maar nu is hij mijn enige. In die zin ben ik teleurgesteld, maar toch ook trots op hoe hij het vanavond heeft gedaan. Hij heeft zijn rug recht gehouden."

Winnaar

De studenten komen er niet echt uit wie van de twee kandidaten afgelopen nacht als winnaar uit de bus is gekomen.

Sage: "Als het een wedstrijd was die ging over wie er het meest luidruchtig was, dan heeft Trump zeker gewonnen, als het ging om wie er vanavond zijn plannen het best wist te presenteren, dan was het Biden."

AVROTROS

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.