Na de dieselgate is er nu een nieuw schandaal bij de Duitse fabrikant Volkswagen. Bij 800.000 auto's zijn er onregelmatigheden gevonden in de CO2 uitstoot. Volkswagen startte na het dieselschandaal, waarbij 11 miljoen auto's software bleken te bevatten die emissietesten manipuleerde, een onderzoek naar de uitstoot van CO2.

Voor sommige automodellen bleek het brandstofverbruik te laag ingesteld. Daarnaast klopt de waarde van de gemeten stof niet. Het gaat hierbij om voornamelijk dieselmotoren. Modellen die worden genoemd zijn de Golf, Polo en Passat. Bij dochter Audi de A1 en A3, bij Skoda gaat het om de Octavia en bij Seat om de modellen Leon en Ibiza.

Het aandeel van de Duitse autofabrikant is vandaag met 8 procent lager geopend. Volkswagen schat zelf dat deze nieuwe problemen een schadepost opleveren van 2 miljard euro. Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkeling? En wat is er precies aan de hand bij de Duitse autofabrikant?

EenVandaag spreekt met de voormalige Duitse topambtenaar en milieudeskundige Axel Friedrich. In zijn tijd als directeur Verkeer van de Duitse milieudienst waarschuwde hij jarenlang dat autofabrikanten de mazen in de wet opzoeken. ,,We hebben de regering en de Europese Commissie brieven geschreven, data openbaar gemaakt, publiciteit gezicht. Er is niets gebeurd. De autolobby is te sterk.” 

Friedrich noemt het huidige systeem ‘kapot’. ,,Dezelfde auto haalt in Nederland lagere uitstootwaarden dan in Duitsland. Alleen maar om in de juiste belastingcategorie te vallen. Dat klopt natuurlijk niet.” Volgens de oud-topambtenaar zit er niets anders op dan het huidige systeem totaal te ontmantelen, en van voren af aan te beginnen. ,,Autofabrikanten kunnen nu zelf kiezen of ze hun auto in Duitsland, Spanje of Luxemburg laten testen. Ze kunnen zelf kiezen bij welk instituut ze dat doen. Er is geen transparantie. Data zijn niet openbaar. Dat moet totaal veranderen.”

Kijk hieronder een eerdere reportage over het Volkswagenschandaal: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.