Het is het grootste schandaal in de autoindustrie ooit: de Duitse fabrikant Volkswagen die met geavanceerde software jarenlang met de uitstoot van schadelijke stoffen fraudeerde. De auto’s blijken in de praktijk veel meer uit te stoten dan tijdens officiële tests werd vastgesteld.

De man die dat schandaal aan het rollen bracht: John German, een ingenieur uit Michigan, en werkzaam bij The International Council on Clean Transport (ICCT), een Amerikaanse NGO. Samen met zijn collega Peter Mock onderzocht hij in 2014 de uitstoot van Volkswagens in de VS. Niet omdat hij fraude vermoedde, maar om aan te tonen dat de dieselauto’s in de Verenigde Staten veel schoner waren dan in Europa. 

En om daarmee Europese autofabrikanten aan te moedigen ook op hun eigen continent de uitstoot verder terug te dringen. Maar de tests toonden tot Germans verrassing aan dat de Volkswagens in de praktijk tot wel 35 keer meer schadelijke stikstofoxiden uitstoten dan op de rollerbank tijdens de testprocedures.  

Het onderzoek bleek de aanzet tot het enorme schandaal rond ‘s werelds grootste autofabrikant. In september moest Volkswagen erkennen 11 miljoen auto’s te hebben uitgerust met sjoemelsoftware, topman Martin Winterkorn trad af, en het concern moest miljarden reserveren voor alle toekomstige schade. 

EenVandaag zocht John German, die zelf in het verleden werkte voor autofabrikanten, op in Ann Arbor, een stadje onder de rook van ‘Motor City’ Detroit. Hoe kijkt hij terug op zijn onthulling? Hoe kon het Duitse autoconcern zich laten verleiden zo veel risico te nemen? En wat zijn de gevolgen? 

Bekijk hier ook de analyse van Martin Zimmerman. Hij is professor Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Michigan. Hij sprak met een Vandaag over welke stappen Volkswagen moet nemen om weer geloofwaardig te worden bij de klanten en overheid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.