Nederlandse dieselbezitters gaan Volkswagen-importeur Pon aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden als gevolg van het dieselschandaal rond de autofabrikant. Dat maakt de Stichting Volkswagenaudiclaim vandaag bekend in EenVandaag. 

De stichting zegt inmiddels al duizend aanmeldingen te hebben gekregen van mensen die in het bezit zijn van een diesel met gemanipuleerde software. Volgens Volkswagenaudiclaim vermindert de waarde van de auto’s door de fraude met de software. Ook denkt de stichting dat een update van de software gevolgen zal hebben voor de motorprestaties. Volkswagenaudiclaim schat de schade per autobezitter tussen de 3.000 en 7.000 euro. De totale claim kan daarmee oplopen tot 800 miljoen euro.

Volgens de Stichting Volkswagenaudiclaim heeft importeur Pon onrechtmatig gehandeld door klanten een auto te verkopen waarmee is gemanipuleerd. Het schandaal heeft grote gevolgen voor de betrokken autobezitters, zegt advocaat Oscar van Oorschot van de stichting. Zo rekent hij op een waardedaling van gemiddeld vijftien procent. ,,Niet omdat de auto’s vervuilend zijn, maar omdat ze na de update heel anders zullen rijden. Niemand wil zo’n auto meer hebben.”

Update

In Nederland zijn, volgens opgaven van importeur Pon, 160.000 auto’s uitgerust met gemanipuleerde software. Die zorgt er voor dat de uitstoot van schadelijke stoffen bij een test veel lager uitvalt dan in de praktijk. Volkswagen bereidt nu een terugroepactie voor. Wereldwijd moeten daardoor 11 miljoen auto’s van Volkswagen en zijn dochtermerken terug naar de dealer voor een software-update. Die moet er voor zorgen dat de auto altijd in de ‘schone stand’ rijdt. 

Motorprestaties

Volkswagen heeft zelf al toegegeven dat een update van invloed kan zijn op de motorprestaties. De autofabrikant zegt daarom dat er mogelijk ook nog aanvullende ingrepen nodig zijn. Maar volgens advocaat Van Oorschot zal een wijziging in het motormanagement het rijgedrag altijd veranderen. ,,Het zal ten koste gaan van koppel en vermogen. Dat ga je echt merken.

Ook bestaat de kans dat het verbruik zal toenemen.” De claimstichting eist, vooruitlopend op een claim, alvast vijf miljoen euro van Volkswagen-importeur Pon. Dat is volgens Van Oorschot nodig aangezien de financiële positie van het VW-concern kwetsbaar is, en de kans dus groot is dat Pon niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als Pon het voorschot weigert wil de stichting beslag laten leggen op bezittingen van de importeur. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.