De koers van de bitcoin blijft maar stijgen. Vandaag werd de grens van 10.000 dollar doorbroken. Velen zien de bitcoin als de eerste digitale munt, maar dat klopt niet. In 1993 werd in Nederland de 'Noppes' geïntroduceerd, het eerste gecomputeriseerde betalingssysteem waarmee goederen en diensten geruild konden worden met een gesloten beurs. Studenten en krakers omarmden als eersten het alternatieve betalingssysteem. Later deden ook ondernemers en zelfs advocaten mee.

De introductie van het nieuwe betaalmiddel kreeg veel aandacht in de media. Het NOS-journaal meldde in 1997 dat de Noppes een groot succes was. Op het hoogtepunt van de ruilhandel deden er vijftienhonderd Amsterdammers aan de munt mee. Ook de fiscus deed een duit in het zakje. Voor iedere deelnemer gold een belastingvrije som van drieduizend Noppes, gelijk aan drieduizend gulden.

Bedenker Edgar Kamper over het idee achter de Noppes: "Toen we begonnen hadden we de gedachte; tussen dat socialisme en het kapitalisme kan wel iets anders. Laten we proberen een munt neer te zetten die het mogelijk maakt voor groepen die aan de rand zitten van de samenleving om mee te doen." Edgar zelf betaalde in die tijd zelfs zijn bruiloft met Noppes. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.