Ze heten Bitcoin, Ethereum en Waves: digitale munten of 'cryptocurrency' waarin grof gehandeld wordt op het internet. Zo werd de munt Ethereum afgelopen jaren bijna 3000 keer zo duur. Waardoor dat komt, is vaak moeilijk te bepalen.

De wisselkoersen van de belangrijkste digitale munten breken al weken record na record. Bedrijven en zelfs overheden omarmen ze. Deze schommelingen zijn voor mensen die de ontwikkelingen rond de munten al een tijd volgen niet nieuw. Maar voor buitenstaanders is het bijna ongelofelijk dat een munt meer dan 50% waard wordt binnen een paar dagen.

Dat landen als Japan en Rusland overwegen deze munten toe te laten als wettige betaalmiddelen speelt zeker een rol. Verder kiezen beleggers vaak voor de mogelijke toepassingen van de achterliggende technologie, de Blockchain.

Technologie

Blockchain is in feite een eenvoudig kasboek waar iedereen die handelt in kan. Er kan niet in gewist worden. Zo is het in theorie mogelijk om zonder banken, accountants en andere derde personen te handelen. Zo worden transacties een stuk eenvoudiger en goedkoper. 

Ruig Drinks and Bites in Ede experimenteert al met Blockchain. Zij beginnen deze week met betalingen via de digitale munt Waves. Marlies Koenders legt uit: “Het is heel makkelijk om deze techniek in te voeren als bedrijf. Veel van onze klanten werken al met deze munten.” Sasha Ivanov is CEO van Waves en komt naar Nederland om met een aantal startups te praten over de mogelijkheden van zijn platform. 

Waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt wel voor investeren in cryptomunten. “Hoge percentages winst kunnen aantrekkelijk lijken. Maar het is onduidelijk of dit in de toekomst ook blijft. Dus investeer vooral niet teveel geld, dit kan zo een nieuwe zeepbel zijn.” 

Ook NRC-journalist Wouter van Noort erkent de mogelijkheden, maar ook gevaren van beleggen in digitaal geld. “Er is geen waarde die het geld dekt. Ooit kocht een jongen voor 10.000 btc 2 pizza's, erg grappig, maar een paar jaar later zijn die bitcoins miljoenen euro’s waard. Dan is meteen duidelijk dat het niet handig is als wettelijk betaalmiddel.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.